Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Rybí vnitřnosti? Nemáme, nedáme, jděte jinam

Česko

  14:34aktualizováno  20. prosince 9:55
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Nemáme, nedáme, nejsou, nebudou. Komu se stýská po podobných odpovědích prodavačů z dob socialismu, může se těšit tento týden.

Kapr na vánočním trhu. foto: Marián PeigerČTK

Jihočeští rybáři potvrzují, že podobně jako před minulými Vánocemi očekávají akutní nedostatek samostatně prodejných rybích vnitřností, nutných k výrobě štědrovečerní polévky.

Loni se v Českých Budějovicích, Praze a dalších městech stály na vnitřnosti padesátimetrové fronty a zoufalí prodavači v rybárnách kvůli neustálým dotazům na nedostatkové zboží jen těžko drželi nervy na uzdě.  Ani letos zřejmě nebude situace o nic lepší.

Poptávka je příliš velká
"Kdybychom měli navíc pět kamionů vnitřností, tak je bez problémů prodáme.  Ale vnitřnosti prostě v takovém množství nejsou," říká obchodní ředitel společnosti Blatenská ryba Václav Milota.

Podle jednoduchého pravidla totiž podle něj může být na trhu jen tolik této suroviny, kolik se vylovilo ryb. Jenže mnozí lidé si dnes chtějí koupit na štědrovečerní stůl třeba jen filety z půlky kapra, zato vnitřností na polévku žádají jako ze tří kaprů.  "Pak ale pochopitelně nemůže být poptávka po vnitřnostech uspokojena," říká Milota.

Štědrovečerní večeře se neobejde bez dobrého bramborového salátu.

Problém s nedostatkem vnitřností se sice v menší či větší míře opakuje každý rok, loni ale šílenství kolem toho letitého problému zřejmě dosáhlo vrcholu.

V Českých Budějovicích tak například už pět dní před Štědrým večerem zoufalí prodavači z místní rybárny vyvěsili na dveře výmluvný nápis: Vnitřnosti jsou v každé rybě. To znamená, že nejlepším řešením, jak si si v klidu zajistit dostatek suroviny na rybí polévku, je podle nich zakoupit živou rybu a tu vykuchat. Tímto starým pravidlem se ale dnes řada lidí neřídí a doufá, že vnitřnosti přece jen sežene.

"Letos očekávám minimálně stejné problémy jako loni. Tolik vnitřností, kolik jich dnes lidé chtějí, jim prostě nikdo v republice nemůže zajistit," říká Pavel Oberreiter z podniku Lesy a rybníky města České Budějovice.

Rok 2010 v obrazech

Rybí vnitřnosti se kromě vykuchání na Vánoce koupených ryb dají sice získat i jinými způsoby, třeba jako zbytkový produkt při prodeji či vývozu chlazených, vykuchaných ryb v průběhu roku.

Jenže i zahraniční odběratelé dnes podle jihočeských rybářů chtějí především živou rybu. Rybáři si tak nemohou vytvořit dostatečnou zásobu této suroviny na český vánoční trh. "Navíc dnes se jako vnitřnosti prodávají prakticky jen pohlavní orgány, tedy mlíčí a jikry, dříve se kromě vyndaného střeva a žluče prodávaly celé," říká Pavel Oberreiter. Proces kuchání ryb starým způsobem je však podle něj natolik pracný a složitý, že ho většina zpracovatelů přestala používat. Celkový objem vnitřností, určených k prodeji, se tím ale pochopitelně snížil.

Boj o rybí vnitřnosti na Facebooku
Loňská marná honba zákazníků za vnitřnostmi dokonce vedla některé podnikavce k velmi kuriózním nápadům. Josef Kolařík z Prahy například založil před minulými Vánocemi na sociální síti Facebook speciální stránku, jejímž prostřednictvím si měli scházet u rybáren milovníci rybí polévky s těmi zákazníky, kteří chtějí pouze maso a o vnitřnosti a kapří hlavu nestojí. A proto by mohli v rámci burzy nabídnout svůj díl vnitřností někomu jinému.

Autor: