Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Uvaříme čivavu, ugrilujeme vlčáka, láká restaurace

Česko

BRNO Máte rádi psy? Nenechte si ujít plíčky z bernardýna s houskovými knedlíky, jezevčíka na brusinkách s bramborovým pyré nebo alespoň grilovaného vlčáka na česneku. Ceny? Od 259 za čivavu s karamelem po 999 korun za padesát gramů yorkshirské pochoutky.

První restaurace s psími specialitami v České republice otevře každým dnem. Kde, to zatím její brněnští provozovatelé tají – již nyní ale nabízejí licenci dalším zájemcům. Psí maso prý naláká i movité zahraniční hosty. „V jižní Asii je druhým nejpopulárnějším masem hned po kuřecím. Je nejen chutné, ale je také zdrojem důležitých živin. Navíc není zatíženo pesticidy, antibiotiky a stresory. Psi chovaní v domácnosti obvykle nabízejí uvolněné spokojené maso,“ vysvětlují autoři internetových stránek www. DogHeaven.cz.

V nabídce služeb na nich nechybí ani výkup psů, který se může stát řešením třeba pro ty, kdo čtvernožce dostali jako nevhodný dárek, mají problém s jeho poslušností nebo zjistili, že jsou alergičtí na psí chlupy. Cena za kilogram velkých plemen je okolo pěti set korun, preferováni jsou bernardýni a chrti. Ti, kteří doloží platný očkovací průkaz, dostanou desetiprocentní příplatek. A specialitou podniku je úprava přineseného pejska před očima hosta, pochopitelně po předchozí domluvě. Na rošt je prý ideální vlčák ve věku dva až tři roky...

Zvedá se vám žaludek? Není důvod. Internetové stránky sice vypadají dokonale, restaurace je však pouze virtuální. „Chtěli jsme vyvolat diskusi, že není možné upřednostňovat některá zvířata před jinými,“ shrnuje za autory Aleš Leznar. Odkaz na stránky, které vytvořil s přítelem Josefem Mechem, už koluje republikou a vyvolává bouřlivé reakce. Zanedlouho se proto na nich objeví také vysvětlující manifest apelující na lidské pokrytectví, které se pohoršuje nad zabíjením domácích mazlíčků, ale hromadná jatka hospodářských zvířat toleruje.

„V supermarketech kupujeme úhledné balíčky s anonymními mrtvolami, ale kdyby tam stálo ,sousedův Alík‘, asi by je koupil jen málokdo,“ míní Leznar. Pokud tedy lidé chtějí opravdu spravedlivý svět, měli by omezit či zrušit konzumaci masa vůbec, vyzve manifest.

Stránky sice fungují jen pár týdnů, záměr ale naplnily. „Nechcete si rovnou udělat na večeři svoji matku? Jděte do pr...., pokud neumíte udělat normální restauraci a žerete jako prasata psy,“ vylévají si srdce jedni. Ti druzí jsou vstřícnější: „Mohu se zeptat, jak nejlépe lze připravit zlatý retrívr, stáří čtyři roky... Mám dva vlčáky, nabídněte cenu, přivezu.“

„Otázka samozřejmě je, zda jde z jejich strany také o vtip, nebo to myslí vážně,“ podotýká Leznar. Pokud by totiž někdo nápad s psí restaurací dotáhl do konce, narazí na zákony. „Pes není jateční zvíře, neprochází veterinární kontrolou a nemůže být nabízen ve veřejném stravování,“ zdůraznil veterinář a uzenář Ladislav Steinhauser. Totéž potvrdil i mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Autor: