Četl jste vůbec tu studii?
Že nějaký blábol zkomolený v ČTK přebírají ihned a idnes by mě nepřekvapilo, ale že to bude dělat i česká pozice mě udivuje. "Česká republika má ze všech postkomunistických zemí nejlepší potraviny – tak by se daly ve stručnosti shrnout výsledky výzkumu pro renomovaný časopis The Economist, kupodivupublikované i v našich médiích." Tohle je naprostá lež, takto by se totiž výsledky onoho výzkumu shrnout nedaly ani velmi vzdáleně.1. Výzkum nezkoumal původ potravin, ale pouze přístup k potravinám v dané zemi. 2. Kvalita potravin se nehodnotila. 3. Potravinová bezpečnost není bezpečnost potravin. Mezi food security a food safety je dost podstatný rozdíl. 4. V kritériu bezpečnost potravin má ČR 100 bodů ze 100 viz níže, protože splňuje všechny tři formální kritéria: Máme agenturu na dohled na bezpečnost potravin, 100% občanů má přístup k pitné vodě a existuje tu potravinářský sektor. - Jenže tohle splňuje jakákoliv evropská země. Pro úplnost doplňuji kompletní sadu kritérií a skóre, kterého v nich ČR dosáhla. 1.2) Proportion of population under global poverty line 100,01.5) Presence of food safety net programs 100,01.6) Access to financing for farmers 100,03.2) Nutritional standards 100,03.5) Food safety 100,03.1) Diet diversification 84,22.1) Sufficiency of supply 83,51.4) Agricultural import tariffs 79,32.5) Political stability risk 72,21.1) Food consumption as a share of household expenditure 71,92.3) Agricultural infrastructure 71,33.4) Protein quality 66,22.4) Volatility of agricultural production 64,42.7) Urban absorption capacity 56,33.3) Micronutrient availability 51,12.6) Corruption 50,01.3) Gross domestic product per capita (PPP) 39,92.2) Public expenditure on agricultural R&D 25,0