Výchozím bodem projektu je fakt, že profesionální kuchyně se v posledních letech stala jednou z nejčastějších lokací mediálního zobrazení. S fetišistickým zaujetím se podrobuje analýze příprava pokrmů. "To, co se dříve považovalo za zcela zřejmé a tudíž nestálo ani za řeč, se náhle stává dramatem antického rozměru," říká mluvčí NoD Barbora Trnková.
Kuchař jako novodobá celebrita
Kitchen Drama je podle ní následkem společnosti, která vyplnila svou podstatu jídlem. Tam, kde selhaly koncepty elit, nastupují recepty kuchařů. "Mudrující kuchaři, vážení hodnotitelé a všeliké autorky kuchařek dosáhli statutu celebrit, což jim umožňuje vyjadřovat se k celospolečenským problémům a do značné míry ovlivňovat hodnotovou orientaci lidí," dodala Trnková.
"Chuť scénicky zpracovat konzumaci a prezentaci jídla jsem v hlavě nosil několik let. Netušil jsem, jak monstrózních rozměrů mezitím tematika gastronomie nabude. Současný Čech tak může být charakterizován jako Homo Gastronomicus - a to mi přijde nebezpečné a tudíž hodné frašky," podotkl k tématu inscenace autor scénáře a režisér Ondřej David.
Kitchen Drama mohli diváci spatřit zatím pouze jednou v pražském Divadle Alfred ve dvoře. Nyní nalezne střechu nad hlavou v Experimentálním prostoru NoD. Podle tvůrců je zdejší syrové prostředí pro tento projekt více než vhodné - scéna Jana Štěpánka zobrazuje profesionální kuchyni v syrovém stavu bez skrupulí. Navíc Kitchen Drama jako útvar kombinující žánry činohry, fyzického divadla a voicebandu zapadá do dramaturgie NoD. Projekt vznikl za finanční podpory pražského magistrátu.