Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

‚Chytil mě tak, že jsem brečela.‘ Plácida Dominga už z obtěžování obvinilo 20 žen

Kultura

  20:00
Dallaská opera zrušila vystoupení Plácida Dominga kvůli nařčením ze sexuálních obtěžování. Proti slavnému opernímu zpěvákovi promlouvá stále více žen.

Tenorista Plácido Domingo foto: archiv - Jindřich Mynařík

V srpnu proti zpěvákovi vystoupilo devět žen (osm zpěvaček a jedna tanečnice) z opery v Los Angeles, kde Domingo působí od roku 2003 jako umělecký ředitel. Ve čtvrtek se k obviněním přidalo dalších 11 žen.

Tenorista Plácido Domingo
Plácido Domingo na podzim 2012 na operním festivalu v Seville

Některé z žen mají pocit, že na jejich kariéru mělo negativní vliv to, že odmítly návrhy. Za případné služby jim sliboval výrazné role v představeních. Jedna z obětí, bývalá zpěvačka Národní opery ve Washingtonu popsala, že jí Domingo chytil tak hrubě, že jí to rozplakalo. U ostatních si měl údajně vynucovat polibky, sahat jim pod sukně nebo mít nevhodné narážky. 

Ve čtvrtek opera v americkém Dallasu rozhodla, že zruší očekávaný galavečer k Domingově poctě. „Ve světle nedávných obvinění ze sexuálního obtěžování se opera rozhodla zrušit galavečer plánovaný na 11. března 2020, na kterém měl Domingo vystupovat,“ píše instituce na sociální síti Twitter

Brání se ale i Domingo, podle kterého jsou obvinění nepravdivá. Zpěvákův management navíc osočil agenturu Associated Press (AP), která zprávu o jeho obtěžování jako první přinesla. Podle zpěvákovy mluvčí proti němu AP vede štvavou kampaň a nová nařčení jsou „plná nejasností a v některých případech, jako byla ona první obvinění, zcela nepravdivá.“ 

Hvězda na operním nebi

Plácido Domigo se narodil 21. ledna 1941. Je světoznámým tenorem, ačkoliv poslední dobou se pohybuje spíše v barytonové poloze. Má za sebou více než 150 rolí a 4000 vystoupení. Proslul také jako člen uskupení Tři tenoři, ve kterém vystupoval s Lucianem Pavarottim a Josém Carrerasem. Vlastní i devět hudebních cen Grammy. 

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.