Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Čína proti knize. Spisovatel dostal za homosexuální erotickou novelu deset let vězení

Kultura

  17:24aktualizováno  19:24
PEKING - Autor s uměleckým jménem Tianyi byl za svůj román Gonzhang, který popisuje i sexuální styk dvou mužů, odsouzen k deseti a půl roku vězení. Trest je takto přísný kvůli vysokému počtu prodaných knih.

Vězení (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Policie z města An-chuej v provincii Wu-chu o Tianyově románu věděla již minulý rok. V knize Gozhang (volně přeloženo jako Okupování) spisovatel popisuje zakázaný milostný styk dvou mužů: učitele a jeho studenta. V knize mají být zároveň podle policie uváděny i velmi perverzní sexuální praktiky a propagováno fyzické násilí.

Jde o to, bít se v aréně udatně, říká spisovatel Michal Šanda

Podle deníku South China Morning Post byl Tianyi odsouzen na základě zákona z roku 1998 o šíření knižní pornografie. Ten praví, že pokud autor takto hodnocené knihy prodá více než 5 tisíc kusů výtisků nebo za knihy vydělá více než 10 tisíc jüanů (zhruba 32 tisíc korun), jde o vážný zločin. Deset let trestu je pak nejmenší udávaná sazba. Tianyi ale podle dostupných údajů prodal 7 tisíc výtisků knihy a vydělal za to více než 150 tisíc jüanů (zhruba 480 tisíc korun). Spisovatel se proti rozsudku odvolal.

Homosexualita byla v Číně nezákonná až do roku 1997. Organizace spojených národů provedla v roce 2016 výzkum, který ukázal, že ke své sexuální orientaci se v Číně veřejně přihlásilo jen 5 % homosexuálů.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...