Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Čínská kulturní válka pokračuje. Vládní roboti na internetu chválí ‚bojkotovanou‘ Mulan

Kultura

  16:30
LOS ANGELES - Podle nových informací používá Čína automatizovanou umělou inteligenci (takzvané boty), aby na internetu dělala reklamu chystanému snímku Mulan. Zároveň je používá i jako „zbraň“ proti protestujícím v Hongkongu. Podle magazínu Variety už museli správci sociální sítě Twitter zablokovat více než 200 tisíc podezřelých účtů z Číny. Snímek Mulan má premiéru naplánovanou na 26. března 2020.

Neohrožená Mulan (Yifei Liuová). Snímek Mulan (2020). Režie: Niky Caroová. foto: DISNEY

Úkolem botů bylo také záměrně rozdmýchávat politické boje v Hongkongu a podrývat legitimitu protestní vlády. Boti do svých všech příspěvků také přidávali hashtag #SupportMulan, tedy „podporujme Mulan“. 

Příklad jednoho z botů a příspěvku na Twitteru:

Podle dostupných informací musela zasáhnout (ačkoliv v daleko menším měřítku) i sociální síť Facebook - ta ze stejného důvodu vymazala sedm stránek, tři skupiny a pět uživatelských účtů. Podle Facebooku byly vymazané věci v prokazatelném napojení na čínskou vládu. Sociální sítě Facebook a Twitter jsou v Číně zakázané a tak celá kampaň míří ven ze zěmě na světové publikum.

Čína bere podporu Mulan vážně, ačkoliv jde o film amerického studia Disney. Příběh se totiž točí okolo titulární čínské dívky, která hrdinně pomůže odrazit mongolskou invazi. Pro čínskou vládu je tedy film symbolem národního hrdinství a hodnot.

Neohrožená Mulan (Yifei Liuová). Snímek Mulan (2020). Režie: Niky Caroová.
Čajový obřad. Snímek Mulan (2020). Režie: Niky Caroová.

#BoycottMulan

Představitelka Mulan, Herečka Liu Yifeiová (známá také jako Crystal Liu) zveřejnila minulý týden příspěvek na čínské sociální síti Weibo, který by se dal přeložit zhruba takto: „Já také podporuji hongkongskou policii. Teď už mě můžete zbít.“ Pod to v angličtině připsala: „Jaká to ostuda pro Hongkong!“ 

Negativní odezva na sebe nenechala dlouho čekat a hashtag #BoycottMulan nabral na síle. „Yiefeiová naprosto zničila jednu z mých nejoblíbenějších postav od Disneyho. To zabolí! Podporuje brutalitu hongkongské policie a mlácení občanů,“ napsala na Twitter uživatelka Nardia Huangová a připojila výše zmíněný hashtag.

Čínský bulvární deník Global Times napsal, že společnost Disney si nemůže dovolit znepřátelit čínské publikum tím, že by místo Yifeiové obsadila jinou herečku a scény dodatečně přetočila. 

Je nicméně smutné, že snímek Mulan je dnes využíván i jako pomyslné bojiště mezi vládou a protestujícími v Hongkongu. Důvodem všech nepokojů je návrh na extradiční zákon. Ten měl umožnit vybraným podezřelým, aby byli souzeni čínskými soudy. Znamenalo by to kompletní vyloučení hongkongského soudního systému a přímé uvržení do toho čínského, který je znám poměrně drsnými praktikami včetně veřejných přiznání v televizi. Vláda sice návrh odložila, ale protestující volají po jeho úplném zrušení.

Magická předloha

Animovaný snímek Legenda o Mulan  z roku 1998 vyprávěl příběh hlavní hrdinky, která předstírala, že je muž. V řadách čínské armády, kde byla jinak přítomnost ženy trestána smrtí, pak bojovala s mongolskými nájezdníky. Všechno samozřejmě po vzoru filmů od Disneyho končí tím nejlepším možným způsobem.