Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

David, nebo Furiant? Porota Famufesftu ocenila pro jistotu oba

Kultura

  6:00
PRAHA - Hlavní cenu festivalu Famufest, který dnes skončil v Praze si odnesly dva filmy. Snímek nazvaný David je celovečerním debutem Jana Těšitele vyprávějící o mladíkovi s mentálním postižením, jenž na vlastní pěst podnikne výlet do velkoměsta. Druhý film s názvem Furiant natočil režisér Ondřej Hudeček a vylíčil v něm dospívání jednoho z klasiků českého realismu Ladislava Stroupežnického a jeho údajnou homosexualitu.

Z filmu David (režie: Jan Těšitel). foto: Reprofoto

Vítězné snímky byly navíc oceněny i za scénář a střih (Furiant) a kameru (David). David šel do soutěže s nejvyšším počtem nominací, tento snímek letos vzbudil pozornost i na MFF v Karlových Varech.

„Estetické kvality jsme mohli ocenit v jednotlivých kategoriích, takže jsme pro hlavní cenu hledali něco, co je překračuje. U Davida i Furianta bylo zřejmé, že tvůrci měli jasnou producentskou představu, co s filmem bude dál, až se natočí, což považujeme za důležité,“ komentoval kritéria hodnocení člen poroty Jakub Felcman.

Film Furiant je svébytným portrétem Ladislava Stroupežnického.

Porota, ve které zasedl i prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška, vybírala z 18 soutěžních snímků zařazených do devíti kategorií. Zároveň se netradičně rozhodla vyhlásit i vlastní ceny - Malý a Velký samorost. Velkého získal filmCesta do Říma, malého Lesapán, který si také odnesl cenu diváků a ocenění za nejlepší zvuk.

Proč tyto ceny navíc? „Jedním z důvodu bylo, že námi preferovaný kvalitní snímek Cesta do Říma se nedostal do hlavní soutěže. Druhé naše ocenění si zasloužil celý štáb filmu Lesapán za obrazové zvládnutí žánru,“ dodal Felcman.

Odměnou mladým filmařům byly speciální ceny z dílny studentek Anny Kutíkové a Kateřiny Pražákové z pražské UMPRUM a ČVUT.

Letošní Famufest na čtyři dny oživil pražskou Letnou a uvedl celkem 95 projekcí. Hlavními záchytnými body byly Bio Oko, The Chemistry Gallery a Akademie výtvarných umění. Zájemci si navíc mohli prohlédnout výstavy Katedry fotografie a Centra audiovizuálních studií, zúčastnit se panelových diskusí, koncertů či veřejných přednášek se zahraničními hosty. Podle organizátorů byl jedním z nejúspěšnějších v historii této přehlídky.

„Překvapila nás hojná účast. Sály byly většinou vyprodány,“ podotkl organizátor festivalu Luboš Rezler.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!