Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Do Česka se vrací Pixies. Zahrají 17. listopadu v pražském Fóru Karlín

Kultura

  15:00
PRAHA - Na podzim se do Prahy vrátí legendární americká rocková skupina Pixies. Zastaví se tu v rámci svého evropského turné, které začne 15. listopadu ve Vídni. Pixies uvedou nové album Head Carrier a také oficiálně představí novou baskytaristku Paz Lenchantin, která s kapelou hraje od roku 2014.

Pixies. 2016 foto: Reprofoto

Kapela jinak zahraje ve stálé sestavě, kterou tvoří Black Francis, Joey Santiago a David Lovering. Baskytaristka Paz Lenchantin se na koncertech kapely objevuje od ledna 2014 a hrála nedílnou roli v nahrávání Head Carrier. Její soprán je slyšet jako hlavní vokál ve skladbě All I Think About Now z nového alba.

Kapelu založili v roce 1986 kytarista a zpěvák Charles Thompson, později známý pod jménem Black Francis, a kytarista Joey Santiago. Přes inzerát sestavu doplnili bubeník David Lovering a zpívající baskytaristka Kim Dealová. V roce 1987 vydali první nahrávku nazvanou Come On Pilgrim; o rok později jim vyšel regulérní debut Surfer Rosa. S ročním odstupem vždy vycházely i následující desky Doolittle a Bossanova. Poslední řadové album kapely nazvané Trompe Le Monde vyšlo v roce 1991. O dva roky později se Pixies rozpadli, znovu se pak sešli v roce 2004.

V Praze vystoupili Pixies dvakrát - poprvé v roce 2006 a podruhé v roce 2013, a to dokonce dvakrát za sebou. Koncert konaný 10. října ve Velkém sále pražské Lucerny byl totiž během několika týdnů vyprodán a kapela se proto rozhodla přidat o den později druhý koncert.

Album Head Carrier, které bude leitmotivem letošního turné, má vyjít 30. září. Nahrávalo se od poloviny letošního února do poloviny března v londýnském studiu Rak Studios v produkci Toma Dalgetyho (Killing Joke, Royal Blood). Album s originálním obalem dlouhodobého uměleckého ředitele skupiny Vaughana Olivera obsahuje dvanáct skladeb a bude k dispozici v různých formátech. Speciální limitovaný deluxe box set alba Head Carrier bude exkluzivně k dispozici na Pixiesmusic.com a bude obsahovat CD, album na heavy-weight/180 gramovém černém vinylu a 24stránkový buklet v nadměrné velikosti s texty písniček a asociativním originálním výtvarným dílem Vaughana Olivera. Jen na webových stránkách skupiny bude také k dostání speciální balíček, který obsahuje deluxe box set, speciální tričko a speciální plakát obalu velikosti gramodesky 12 x 12 palců.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...