Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Filharmonie Brno jede na turné do Japonska, odehraje 12 koncertů

Kultura

  9:21
BRNO - Filharmonie Brno vyjede na turné do Japonska. Do země vycházejícího slunce se vrátí po dvou letech. Orchestr odlétá 31. října, v listopadu pak vystoupí na 12 koncertech v devíti japonských městech, oznámila ČTK mluvčí filharmonie Lenka Vodičková.

Koncert Filharmonie Brno. foto: ČTK

"Dohromady urazíme téměř 2800 kilometrů autobusem a jednou využijeme i vnitrostátní letecké dopravy. Bydlet budeme v osmi různých hotelech a představíme se na nejvýznamnějších japonských pódiích," řekla manažerka pro zahraničí Blanka Šaffková.

Brněnští filharmonici zahrají například v Tokiu a Ósace. Programy všech koncertů jsou složeny výhradně ze skladeb autorů klasicismu a romantismu.

Zazní díla českých velikánů - od Bedřicha Smetany Vltava, od Antonína Dvořáka nejznámější symfonie Novosvětská a violoncellový koncert h moll. Program doplní Nedokončená symfonie Franze Schuberta a Beethovenova Osudová. Sólového partu se ujme mladý český violoncellista Tomáš Jamník.

Filharmonie Brno se v Japonsku tentokrát představí pod taktovkou Leoše Svárovského, bývalého šéfdirigenta a dlouholetého spolupracovníka orchestru.

Posledním vystoupením orchestru před turné bude nedělní zahajovací koncert Mezinárodního hudebního festivalu Moravský podzim. Zazní dvě "brněnské" sinfonietty - jedna od Leoše Janáčka, druhá od Vítězslavy Kaprálové. Jako sólista s orchestrem vystoupí ruský klavírista Boris Berezovskij.

Autoři: ,