Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Zlatého lva v Benátkách získal filipínský film Žena, která odešla. Nejlepší herečkou je Emma Stone

Kultura

  20:55
Čtyřhodinový černobílý filipínský film Ang Babaeng Humayo (Žena, která odešla) získal na letošním 73. filmovém festivalu v Benátkách hlavní cenu Zlatého lva. Režisérem snímku je nezávislý filipínský režisér Lav Diaz. Cenu pro nejlepší herečku získala Emma Stone za výkon ve filmu La La Land.

Režisér Lav Diaz přebírá cenu od prezidenta festivalu Paolo Baratta. foto: ČTK

Tvůrce vítězného filmu Lav Diaz filmu je držitelem řady mezinárodních ocenění. Se svým osmihodinovým filmem Hele Sa Hiwagang Hapis (Ukolébavka pro bolestné tajemství), který měli letos možnost vidět i návštěvníci festivalu v Karlových Varech, získal letos Stříbrného medvěda na filmovém festivalu v Berlíně.

Filmové drama sedmapadesátiletého Diaze vypráví o životě ženy, která se na třicet let nespravedlivě ocitla ve vězení a pokouší se najít cestu do nového života.

Velkou cenu poroty v Benátkách dostal thriller režiséra a módního návrháře Toma Forda Nocturnal Animals (Noční zvířata), který do hlavních rolí obsadil Amy Adams a Jakea Gylenhaala. Cenu za nejlepší režii získali ruský tvůrce Andrej Končalovskij za snímek Raj (Ráj) a mexický režisér Amat Escalante za film La Región Salvaje (Divočina).

Cenu za nejlepší herecký výkon si odnesl Argentinec Óscar Martínez za satirickou komedii El Ciudadano Ilustre (Vážený občan), v níž se spisovatel oceněný Nobelovou cenou vrací po třiceti letech do rodné vesnice, kde ho čeká velmi rozporuplné přijetí plné překvapení a neočekávaných zvratů. Cenu pro nejlepší herečku získala americká herečka Emma Stoneová za roli v muzikálu La La Land režiséra Damiena Chazelleho, kde si zahrála začínající herečku toužící po splnění svého kariérního snu. jejím hereckým partnerem v půvabném snímku, který nadchnnul festivalové diváky, byl Ryan Gosling.

Herečka Emma Stone na festivalu v Benátkách.

Dvě významné ceny festivalu v Benátkách byly předány už dřív. Zlatého lva za celoživotní dílo převzal polský režisér Jerzy Skolimowski, stejného ocenění se dostalo i slavnému francouzskému herci Jeanu-Paulu Belmondovi.

Benátský filmový festival je nejstarší na světě a spolu s festivaly v Berlíně a Cannes patří k nejproslulejším. Porotu letos vedl britský režisér Sam Mendes a její členkou byla také hudebnice Laurie Anderson, herečky Gemma Arterton, Nina Hoss a Chiara Mastroianni a další.

.

Režisér Lav Diaz přebírá cenu od prezidenta festivalu Paolo Baratta.
Režisér Win Wenders (uprostřed) s herci ze svého filmu Krásné dny v Aranjues ...
Autoři: ,