Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: Angelina Jolie a Jiří Schmitzer si hrají na první akční hrdiny

Kultura

  18:00
Tento týden zamíří do českých kin pokračování oblíbené pohádky od Disneyho nebo dva české filmy - dramatickou road movie a nespoutanou akční jízdu. Za pozornost stojí i dokument o eutanazii od slovenského režiséra.

Snímek Staříci (2019). Režie: Martin Dušek, Ondřej Provazník. foto: CinemArt

Zloba - Královna všeho zlého
Velká Británie/USA, režie:  Joachim Rønning

Od děje předchozího filmu Zloba uběhlo pět let. Titulární královna (Angelina Jolie) si spokojeně žije v zámku na blatech. Vztahy se svou kmotřenkou Růženkou (Elle Fanning) již dávno urovnala. Když se ale Růženka vdá za prince Filipa, obě ženy se znovu octnou na opačných stranách barikády. Podaří se Zlobě zachránit již jednou těžce slepované rodinné vztahy.

První akční hrdina
Česká republika, režie: Jan Haluza

Fanoušek akčních filmů (Jiří Mádl) se proti své vlastní vůli stává pěšákem ve zvráceném filmu ještě zvrácenějšího režiséra. Má dostatek odvahy na to, aby se probojoval zástupy nepřátel a zachránil svou životní lásku? Krátký film debutujícího Jana Haluzy skládá poctu tvorbě Oldřicha Lipského a Václava Vorlíčka i nejslavnějším hollywoodským akčňákům.

Staříci
Česká republika/Slovenská republika

Vlasta (Jiří Schmitzer) a Antonín (Ladislav Mrkvička) jsou kamarádi z protikomunistického odboje. Vlasta přijel až z Ameriky s jediným cílem - pomstít se na stará kolena komunistickému dozorci Mrázovi, který je v pracovním táboře tolik týral. Oba nasedají do polorozpadlé dodávky a započnou cestu za pomstou, která změní životy jim i jejich blízkým. 

U Zlaté rukavice
Francie/Německo, režie: Fatih Akin

Film, ze kterého mrazí v zádech. Režisér Fatih Akin (Na druhé straně, V červenci) natočil příběh sériového vraha, který vraždil v Hamburku na přelomu 70. a 80. let. Hnala ho nenasytnost, sentimentalita, ale i chorobná nenávist k ženám. 

Dobrá smrt
Slovenská republika/Česká republika/Francie/Rakousko, režie: Tomáš Krupa

72 letá Britka Janette trpí svalovou dystrofií. Nemoc postupuje velmi rychle a nemilosrdně. Janette byla svědkem toho, jak ji tato nemoc vzala matku. Rozhodne se proto ukončit svůj život s pomocí lékaře, rozhodne se pro asistovanou sebevraždu.

Velká Británie ale tuto možnost odchodu nenabízí a Janette musí odjet do Švýcarska. Sama Janette se vlastně těší a prožívá duševní klid. Její příbuzní ale zažívají hotovou bouři a snaží se to nemocné za každou cenu vymluvit. Snímek s výrazně sugestivní kamerou využívá postupy hraného filmu a do skutečného Janettina příběhu poutavě vplétá charaktery a životní příběhy jejich nejbližších.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!