Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: nová verze příběhu o Pinocchiovi i Alfons Mucha očima současníků

Kultura

  18:00
PRAHA - První říjnový den do česká zavítá hned několik slibných filmů. Loutku s dlouhým nosem doprovodí dokument o tvůrčím mozku Rolling Stones, queer romantika na pláži nebo mrazivý slovenský dokument o nevyřešené vraždě z Mečiarových dob.

Foto z natáčení. Dokument Svět podle Muchy (2020). Režie: Roman Vávra. foto: Punkfilm

Pinocchio
Itálie, režie: Matteo Garrone

Klasickou pohádku o oživlé loutce zná snad každý. Nová italská verze se ale snaží formulku poněkud ozvláštnit. Jednoho dne je Pinocchio unesen bandity neznámo kam. I když se mu podaří uniknout, na cestě domů zažívá neuvěřitelná a magická dobrodružství. Splní si nakonec svůj sen a stane se opravdovým chlapcem?

Svět podle Muchy
Česká republika, režie: Roman Vávra

Proč americký streetartový umělec Mear One namaloval desetimetrový portrét na fasádu domu v Los Angeles? Proč se k jeho odkazu hrdě hlásí japonský ilustrátor Yoshitaka Amano a další současní autoři fenoménu jménem manga? Protože díla Alfonse Muchy poskytují stálou inspiraci i dnes, 160 let po jeho narození.

„Náš film představí život Alfonse Muchy, odhalí vývoj tvůrčího rozporu slávy a vlastní touhy,“ shrnuje producent Ondřej Beránek. Tvůrci vycházeli především z exkluzivní a doposud nepublikované korespondence, deníků a autobiografie.

Léto 85
Francie/Belgie, režie: François Ozon

Na pobřeží Normandie je vždycky krásně. Píše se rok 1985 a z magneťáků hrají Rod Stewart a The Cure. Právě v této atmosféře mladý Alexis potká staršího Davida. Oba vyhledávají intenzivní zážitky ve všech smyslech tohoto slovního spojení. Když se ale jeden z takových zážitků zvrhne, stává se Alexis hlavním podezřelým z vraždy...

Ronnie Wood: Někdo tam nahoře mě má rád
Velká Británie, režie: Mike Figgis


Ronnie Wood je kytaristou legendárních The Rolling Stones, rockových matadorů, kteří se do důchodu ještě rozhodně nechystají. Intimní dokument mapuje Ronnieho skromné začátky i bouřlivá období.

Ve filmu promlouvají i jeho přátelé, hudebníci a umělci, kteří se stali důležitou součástí jeho života. Nechybí mezi nimi Mick Jagger, Keith Richards, Rod Stewart, Imelda Mayová nebo Damien Hirst. 

Parking
Rumunsko/Španělsko, režie: Tudor Giurgiu

Mladý rumunský básník Adrian se rozhodne zcela změnit svůj život. Odstěhuje se do Španělska, kde se nechá zaměstnat jako hlídač v autobazaru. Jednoho dne v přihrádce auta nalezne CD kapely s nádhernou zpěvačkou, která Adrianovi okamžitě učaruje. Co osud nechtěl, oba se potkají a propadnou vztahu plnému vášně...

Skutek se stal
Slovensko/Česká republika, režie: Barbora Berezňáková 


Dokument Barbory Berezňákové vypráví divákovi řádně temný příběh. Na Slovensku vládl charismatický a autokratický premiér Vladimír Mečiar. V roce 1995 byl unesen prezidentův syn Michal Kováč mladší a brzy se ukázalo, že se tak nejspíš stalo na nařízení nejvyšších vládních kruhů. Navíc agent, který na případu pracoval, záhadně zahynul...