Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hlavní cenu třeboňského Anifilmu v vyhrál španělský horor Posedlý

Kultura

  16:26
TŘEBOŇ - Hlavní cenu poroty v Mezinárodní soutěži celovečerních filmů pro dospělé na Anifilmu v Třeboni získal španělský režisér Sam Conflictivos za hororovou loutkovou komedii Posedlý. Nejlepším snímkem Mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro děti porota vyhlásila Příběh o princezně Kaguje japonského režiséra Isao Takahaty ze Studia Ghibli, jenž byl letos nominován na Oscara.

Ze snímku Posedlý. foto: Anifilm

Zvláštní uznání v těchto kategoriích si odnesla animátorka Signe Baumaneová za biografickou cestu svou depresí Šutry v kapsách a za film o poslední z tuleních víl Píseň moře ho od poroty získal irský režisér Tomm Moore ze studia Cartoon Saloon.

V Mezinárodní soutěži krátkých filmů potom zvítězil americký film Svět zítřka režiséra Dona Herzfelda a zvláštní uznání získal český film Anatomie Pavouka režiséra Vojtěcha Kisse.

Ze snímku Příběh o princezně Kaguje (The Tale of Princess Kaguya) japonského režiséra Isao Takahaty.

Hlavní cenu v Mezinárodní soutěži studentských filmů porota udělila režisérce a studentce National Film and Television School - University of Hull Daisy Jacobsové za snímek Širší perspektiva, který byl letos také nominován na Oscara. Další studentský film Jídlo režisérky Siqi Songové z California Institute of the Arts si z festivalu odveze čestné uznání.

Z letos nově etablované Mezinárodní soutěže nenarativních, experimentálních a hraničních forem animace festivalový vavřín patří slavnému polskému režiséru Jerzy Kuciovi za snímek Fuga pro violoncello, trumpetu a krajinu a čestné uznání připadlo filmu Fok Nabo Distorio, který na Estonian Academy of Arts vytvořil režisér Francesco Rosso. Další novou kategorií byla Mezinárodní soutěž videoklipů, kterou ovládnul polský režisér Tomek Ducki s klipem Zhu: Paradise Awaits.

„Roli porotců jsme si velmi užili. Pohostinnost festivalu byla úžasná. Viděli jsme spoustu skvělých filmů. Jejich výběr nám připomíná, že animovaný film není určen jen dětem, ale že si ho užijí diváci každého věku,“ řekl ČTK porotce soutěže, francouzský filmař Bastien Dubois.

Ze snímku Posedlý.

Už při slavnostním zahájení v úterý si Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu odnesla režisérka, scenáristka a animátorka Vlasta Pospíšilová. Její tvorbě se festival věnoval i v doprovodných projekcích.

Na jednotlivé filmové, odborné i doprovodné programy přišlo více než 25.000 diváků. „Festivalu se zúčastnilo přes 800 filmových profesionálů, v šesti soutěžních sekcích se utkalo 100 snímků a z toho jich devět bylo celovečerních, 28 krátkých, 33 studentských, 16 v kategorii nenarativních, experimentálních a hraničních forem animace a 14 videoklipů,“ řekl ČTK ředitel Mezinárodního festivalu animovaných filmů Tomáš Rychetský. V doprovodných programech diváci viděli dalších téměř 400 filmů. Uskutečnilo se přes 30 workshopů, přednášek a prezentací.

 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!