Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hollywoodští kritici zařadili Nabarvené ptáče mezi nejlepší snímky letošního podzimu

Snímek Nabarvené ptáče (2019). Režie: Václav Marhoul. foto: BIOSCOP

Los Angeles - Americký magazín The Hollywood Reporter zařadil český film režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče do výběru dvaceti nejlepších snímků z filmových festivalů letošního podzimu.
  19:46

Snímek, který časopis označil za „ponurý a násilný odraz krutosti lidské povahy“, se tak ocitl vedle filmů jako jsou psychologický thriller Joker s Joaquinem Phoenixem, historické drama The King, kde zazářil nadějný mladý herec Timothée Chalamet, komediální drama Marriage Story se Scarlett Johanssonovou a Adamem Driverem či The Two Popes s Anthonym Hopkinsem.

Premiéra filmu Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula se uskutečnila 11....
Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče (2019) Režie: Václav Marhoul.

Nabarvené ptáče v Benátkách vzbudilo rozporuplné emoce. Desítky diváků opustily sál během první hodiny filmu

Román Jerzyho Kosińského o nejmenovaném chlapci, který putuje po východní Evropě na konci druhé světové války, byl podle The Hollywood Reporter fantasticky upraven pro velké plátno. „V srdcervoucím černobílém filmu ožily hrůzy holokaustu viděné temnýma očima mimořádného nováčka Petra Kotlára,“ uvedl list.

Film Nabarvené ptáče zazářil na festivalech v Benátkách a Torontu a 11. září měl svou pražskou premiéru, ve čtvrtek vstoupil do tuzemských kin. Snímek je svým zpracováním, ale především tím, že se drží literární předlohy, vnímán rozporuplně. Některým divákům vadí zobrazované násilí a krutost, jiní pak včetně mnoha zahraničních kritiků film vyzdvihují právě pro věrnost předloze a silnou výpověď.

Kosiński tvrdil, že v Nabarveném ptáčeti čerpal ze svých vlastních válečných zkušeností. Přestože bývá řazen mezi postholokaustová beletristická díla, v příběhu nehrají významnou roli ani nacisté ani systematická perzekuce židovského národa. Román se nejvíce zaobírá brutalitou, pověrami a perverzí vesničanů a měšťáků a schopností člověka páchat nejneuvěřitelnější krutosti.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...