Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Humor přes čáru? Fanoušci chtějí bojkotovat Ricka a Mortyho kvůli vtipům o 11. září a Pearl Harboru

Kultura

  5:00
Populární komediální seriál Rick a Morty (Rick and Morty) se přehoupl do druhé poloviny čtvrté série. Během sedmé epizody však došlo na „nešťastné“ vtipy na témata, kterým se Američané nesmějí. Fanoušci teď seriál obviňují z rozdmýchávání islamofobie a hrozí bojkotem.

Rick často svého vnuka zneužívá ke svému prospěchu. Seriál Rick a Morty. foto: Adult Swim

V rámci epizody Promortyus se Rick s Mortym dostanou na podivnou planetu mimozemšťanům ne nepodobným těm ze ságy Vetřelec. V jednu chvíli se dvojice hrdinů nepřátelské rase mstí, ale když před sebou spatří dvojici mrakodrapů ve stylu Světového obchodního centra, oba zmlknou. Rick po chvíli prohlásí: „Jsem rád, že jsme to nezničili.“ 

Animovaný seriál Rick and Morty.
Rick se rád zaplete s vesmírnými zabijáky. Seriál Rick a Morty.

Po chvíli oba proletí nad mimozemským přístavem plným lodí. „Ale Pearl Harbor, to je jiná písnička,“ doplní Rick, zatímco ze své rakety shazuje bomby ve stylu japonských letců v roce 1941.

Aby scenáristé ještě přilili olej do ohně, na konci epizody Morty v jedné replice prohlásí: „Mohli jsme způsobit nové 11. září, ale místo toho jsme radši udělali Pearl Harbor. Máme totiž vychování.“

Internet zareagoval rychle. „Fakt Rick a Morty žertujou o 11. září. Wau, to je v roce 2020 fakt vtipné,“ zní jedna z reakcí. „Tahle celá série je fakt špatná a ještě si utahuje z 11. září? Co kdybyste místo toho točili dobrý seriál?“ apeluje na tvůrce jiný komentář. „Bojkotuju Ricka a Mortyho,“ rozčísl situaci jeden z naštvaných fanoušků.

Instantní fenomén

Rick Sanchez, modrovlasý a věčně opilý neruda, je zároveň i nejchytřejším mužem celého známého vesmíru (a také všech alternativních realit). K tomu patří i to, že je velmi plodným vynálezcem. K jeho smůle je ale nucen žít v malém domě na americkém předměstí, kde bydlí jeho dcera Beth se svým manželem Jerrym. Ti mají líbánky dávno za sebou a pohromadě je drží snad jen péče o jejich děti - pubertální Summer a malého, lehce přihlouplého Mortyho. Právě v Mortym Rick najde toho správného parťáka pro všechna divoká a akční dobrodružství napříč galaxiemi. Problém je, že Morty je do nich zatažen často i proti své vlastní vůli. Při jejich cestách není nouze o momenty prodchnuté emocemi i boje o život.

To se jednou potkali Justin Roiland (Čas na dobrodružství, Krampus) a Dan Harmon (Zpátky do školy) a dali hlavy dohromady. Oba chtěli vytvořit komediální a animovaný seriál se zaměřením na dospělé publikum. Svou společnou věc nalezli zálibu ve filmové sérii Návrat do budoucnosti. Ta také posloužila jako prvotní zdroj inspirace - Rick je vymodelován podle excentrického vynálezce Emmetta Browna a z Martyho McFlye se stal Morty.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč