Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jak vypadá dávný erb Starků? Z natáčení předchůdce Hry o trůny unikají první fotografie

Kultura

  16:00
ZÁPADOZEMÍ - Z právě probíhajícího natáčení seriálu s pracovním jménem Bloodmoon (Krvavý měsíc), dějovému předchůdci seriálového hitu Hra o trůny, unikají fotografie i informace. Fanoušci se dočkají starých Starků nebo herečky v hlavní Naomi Wattsové ve zlatých šatech, za které by se nemusel stydět ani rod Lannisterů.

Na pokraji šílenství, zoufalství, zuřivé pomsty nebo chladného smrtonosného kalkulu? Královna Daenerys Targaryen (Emilia Clarkeová) brzy rozpoutá ohnivé peklo. Hra o trůny - 8. série, 5. díl. foto: HBO

Tisíce let předtím, než o Železný trůn usilovala Daenerys Targaryen, se v Západozemí psaly docela jiné legendy. Byla právě takzvaná Doba hrdinů, čas nebývalého rozmachu a velkolepých hrdinských činů. Právě zde se ale zrodí hrozba nemrtvých Bílých chodců, kteří s sebou přinesou Dlouhou noc, událost, která Západozemí uvrhne do mrazu a temnoty. 

Tyrion Lannister (Peter Dinklage) v troskách Králova přístaviště. Hra o trůny,...
Drak Drogon obrátil svůj hněv proti Železnému trůnu, pod ním se krčí Jon Sníh...

Seriál se podle nových dostupných informací bude konkrétně odehrávat zhruba pět tisíc let před Hrou o trůny. V té době nebylo Západozemí rozděleno na sedm království, jak jsou diváci ze Hry o trůny zvyklí, ale na více než sto malých království

Natáčení probíhá v Severním Irsku a Itálii. Právě z Itálie jsou všechny uniknuté snímky. „Chvíli před západem Slunce z jeskyní vyjela loď, aby se vrátila do druhé základy filmového štábu v přítavu v Gaetě. Tentokrát byli herci v kostýmech a vlajka a se vzděčnou vlajkou (která by mohla patřit dávným Starkům?),“ sdílel na Twitter fotku fanouškovský účet GoTlike Locations. 

Pánové severu

Rod Starků je více než 8 tisíců let starý. Svůj původ uvozuje od Brana Stavitele, legendární postavy z Doby hrdinů, která postavila Zeď i Zimohrad. 

Vlajka na lodi, který vypadá téměř jako vikinská, nepochybně zobrazuje zlovlka. Není žádným tajemstvím, že se má nový seriál odehrávat na Severu a tím v něm zcela jistě bude hrát roli rod Starků.

Možná jde ale o rod Casterlyů, který byl prominentní právě v době, kdy se seriál odehrává. Erb totiž může zobrazovat lvici. Tu si Casterlyové dali do erbu poté, co jednu takovou na lovu zabili, ale ušetřili její koťata. Tím se měli zalíbit Bohům. Casteryle nakonec vytlačili do té doby malý rod Lannisterů pod vedením Lanna Chytrého (Lann the Clever). Ostatně proto se ve Hře o trůny rodové sídlo Lannisterů jmenuje Casterlyho skála. 

Jiná uniklá fotka z italské jeskyně Grotta Del Turco zobrazuje herečku Naomi Wattsovou, jak kráčí po cestě s filmaři za zády. Wattsová na sobě má honosné zlaté šaty. Zlatá je barva Lannisterů, ale je otázkou, zda se rod v seriálu objeví. V té době sice již nejspíše existoval, byl ještě nějakou dobu bezvýznamný.  Zajímavé také je, že seriál se točí okolo příchodu takzvané Dlouhé noci a s tím spojeného zrození Bílých chodců. Hereččiny šaty jsou přitom ve velmi letním stylu.  Naomi Wattsová v seriálu dle materiálů HBO ztvárňuje „charismatickou aristokratku s temným tajemstvím.“ Není však jasné, jak zasáhne do děje.

Seriál má být úplně jiný než Hra o trůny, ačkoliv se odehrává ve stejném světě.  „Západozemí je jiným místem. Není tam žádné Královo přístaviště, žádný Železný trůn. Také neexistují Targaryenové, protože Valyrie a její draci se sotva stačili zrodit. Stojíme tady tváří v tvář opravdu prastarému světu. Já doufám, že to pro diváky bude velká část toho, proč bude seriál zábavný,“ popsal loni v listopadu George R. R. Martin pro magazín Entertainment Weekly.

hra o trůny

O seriál se jako tvůrce (showrunner) stará velmi činná scenáristka Jane Goldmanová. Ta je podepsaná pod úspěšnými filmy jako špiónskou komedií Kingsman: Tajná služba (2014), atmosferickým Sirotčincem slečny Peregrinové pro podivné děti (2016), komiksová akční podívaná Kick-Ass (2010) nebo romantickou pohádkou Hvězdný prach (2007). George R. R. Martin na seriál dohlíží jako producent. První díl podle dostupných informací režíruje S. J. Clarksonová (Boj o moc, Jessica Jones).

Z dřívějška známe i herecké obsazení. Naomi Wattsovou doplní hlavně mladé a neokoukané tváře. Jsou jimi Josh Whitehouse (Alleycats, Northern Soul), Naomi Ackieová (Lady Macbeth, připravovaná devátá epizoda ságy Star Wars), Denise Goughová (Colette: Příběh vášně, Tichý křik), Jamie Campbell Bower (Smrtelné stroje, seriál Sweeney Todd), Sheila Atimová(seriál Nevěstky), Ivanno Jeremiah (seriály Humans a Pán času), Georgie Henleyová (filmová trilogie Letopisy Narnie), Alex Sharp (To the Bone, Jak balit holky na mejdanech) a Toby Regbo (Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny)

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!