Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Kultura

‚Jaksemáš?‘ Kazaši žijící v Americe si stěžují na to, že nový Borat zesměšňuje jejich národ

Borat 2. foto: Amazon

LOS ANGELES - Asociace Kazachů žijících v Americe (The Kazakh American Association) zveřejnila na sociálních sítích otevřený dopis proti novému filmu Borat 2 (Borat Subsequent Moviefilm). V něm se prý fiktivní kazašský reportér Borat (Sacha Baron Cohen) dopouští věcí, které poškozují kazašský národ.
  5:00

Asociace žádá společnost Amazon, aby dlouho očekávaný film, jenž měl premiéru teprve před týdnem, stáhla ze své nabídky. Ve filmu si komik a herec Sacha Baron Cohen znovu zahrál fiktivního kazašského reportéra Borata Sagdiyeva, kterého jeho vláda vyslala poznávat americkou kulturu. 

Plavky podle smyšlené postavy kazachstánského novináře Borata.
Střemhlavý propadák Jean-Claude Juncker, t.č.předseda Evropské komise a...

V dopise adresovaném třem čelním představitelům Amazonu se uvádí, že novinka může „nenávratně poškodit národní obraz Kazachstánu a jeho obyvatele“. Jeho sepisovatelé zároveň uvádí, že snímek díky své komediální podstatě legitimizuje národnostní šikanu. 

Na stránce avaaz.org vznikla začátkem října také petice za odstranění filmu z nabídky Amazonu. V současné chvíli má přes 110 tisíc podpisů. Bouře provázely také uvedení prvního filmu v roce 2006, kdy Cohen musel veřejně obhajovat, proč si pro své žertíky vybral právě Kazachstán. 

Kazachstán z popularity Borata ale zároveň i těží. Souběžně s protesty proti druhému Boratovi kazašské ministerstvo turismu v reklamních kampaních začalo používat reportérovu oblíbenou frázi „very nice!“ (velmi pěkné) v propagaci státu.

Novinka se už stačila dostat i do soudní pře. Film a Cohena zažalovala Judith Dim Evansová, přeživší holokaustu, jež ve filmu vystupuje. Podle jejích slov Cohen filmem holokaust zesměšňuje, protože v jedné scéně v židovské synagoze prohlašuje, že žádný neproběhl. Soud se případem odmítl zabývat. Evansová navíc zemřela ještě před premiérou filmu.