130 let

Borat 2. | foto: Amazon

‚Jaksemáš?‘ Kazaši žijící v Americe si stěžují na to, že nový Borat zesměšňuje jejich národ

Kultura
  •   5:00
LOS ANGELES - Asociace Kazachů žijících v Americe (The Kazakh American Association) zveřejnila na sociálních sítích otevřený dopis proti novému filmu Borat 2 (Borat Subsequent Moviefilm). V něm se prý fiktivní kazašský reportér Borat (Sacha Baron Cohen) dopouští věcí, které poškozují kazašský národ.

Asociace žádá společnost Amazon, aby dlouho očekávaný film, jenž měl premiéru teprve před týdnem, stáhla ze své nabídky. Ve filmu si komik a herec Sacha Baron Cohen znovu zahrál fiktivního kazašského reportéra Borata Sagdiyeva, kterého jeho vláda vyslala poznávat americkou kulturu. 

Plavky podle smyšlené postavy kazachstánského novináře Borata.
Střemhlavý propadák Jean-Claude Juncker, t.č.předseda Evropské komise a...

V dopise adresovaném třem čelním představitelům Amazonu se uvádí, že novinka může „nenávratně poškodit národní obraz Kazachstánu a jeho obyvatele“. Jeho sepisovatelé zároveň uvádí, že snímek díky své komediální podstatě legitimizuje národnostní šikanu. 

Na stránce avaaz.org vznikla začátkem října také petice za odstranění filmu z nabídky Amazonu. V současné chvíli má přes 110 tisíc podpisů. Bouře provázely také uvedení prvního filmu v roce 2006, kdy Cohen musel veřejně obhajovat, proč si pro své žertíky vybral právě Kazachstán. 

Kazachstán z popularity Borata ale zároveň i těží. Souběžně s protesty proti druhému Boratovi kazašské ministerstvo turismu v reklamních kampaních začalo používat reportérovu oblíbenou frázi „very nice!“ (velmi pěkné) v propagaci státu.

Novinka se už stačila dostat i do soudní pře. Film a Cohena zažalovala Judith Dim Evansová, přeživší holokaustu, jež ve filmu vystupuje. Podle jejích slov Cohen filmem holokaust zesměšňuje, protože v jedné scéně v židovské synagoze prohlašuje, že žádný neproběhl. Soud se případem odmítl zabývat. Evansová navíc zemřela ještě před premiérou filmu. 

Autor: Jaroslav Totušek