Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

John Malkovich jako Hercule Poirot. Vraždy podle abecedy představují první ukázku

Kultura

  18:00
Nejnovější reinkarnací slavného detektiva Hercula Poirota se stal americký herec John Malkovich. Jeho Poirot, jak je patrné i z první ukázky, je zachmuřený muž, který má s veselým gentlemanem v podání Davida Sucheta máloco společného. Snímek bude mít celosvětovou premiéru 1. února.

Svět nikdy neviděl lepšího detektiva. John Malkovich jako Hercule Poirot. Snímek Vraždy podle abecedy (2019). foto: BBC

Británie třicátých let je temné místo. V zemi řádí sériový vrah s přezdívkou ABC. Jedinou stopu, kterou po sobě na každém místě činu zanechá, je vlakový řád ABC. Navíc se zdá, že sám vrah si své oběti vybírá právě podle abecedy. Zabránit mu v tom může jen charismatický belgický detektiv Hercule Poirot s pěstěným knírkem (Malkovich) a poněkud nešikovný inspektor Crome (Rupert Grint, diváci znají hlavně jako Rona Weasleyho z filmů o Harrym Potterovi). Crome navíc Poirota příliš nemusí...

Vražda v Orient expresu. Hercule Poirot - nejlepší detektiv na světě.
David Suchet ve své životní roli.

Literární klasiku z roku 1936 pro BBC adaptovala scenáristka Sarah Phelpsová. Ta již spolupracovala s BBC na televizní adaptaci Deseti malých černoušků (And Then There Were None), dalšího slavného románu Agathy Christieové. Třídílné televizní drama vzniklo v rámci spolupráce projektu Agatha Christie Unlimited, který spravuje spisovatelčinu pozůstalost, a televize BBC One. Ta si objednala dalších šest adaptací spisovatelčiných románů.

Belgickému gentlemanovi neodzvonilo. Branaghův Poirot se vrátí ve Smrti na Nilu

Posledním Poirotem byl dosud britský herec Kenneth Branagh. Ten si Poirota zahrál ve hvězdně obsazené adaptaci Vražda v Orient expresu z roku 2017. Snímek si i sám režíroval. V roce 2020 má mít premiéru adaptace Smrti na Nilu, taktéž pod Branaghovou taktovkou. 

Co se týče Vražd podle abecedy, tak ty se prvního zpracování dočkaly v roce 1965. Detektiva si zahrál americký herec Tony Randall (Král komedie, Kašlu na lásku). Nejznámější verze Poirota od herce Davida Sucheta se tímto zapeklitým případem pak zabývala v roce 1992. Zajímavostí je, že knihou se přímo inspiroval i úspěšný indický film Velmistr (Grandmaster, 2012), kde zocelený detektiv v podání herce Chandrashekhara řeší případ vraha, který si oběti vyhledává právě podle abecedy. 

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...