Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Výběrová komise doporučila Zaorálkovi kandidáty na post ředitele Národní galerie. Fajt je na třetím místě

Jiří Fajt.

Jiří Fajt. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Praha - Výběrová komise doporučila ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) tři kandidáty na post generálního ředitele Národní galerie Praha (NGP). První v pořadí je současný ředitel galerie moderního umění Plato Ostrava Marek Pokorný, druhá Alicja Knastová z Polska a třetí Jiří Fajt.
  12:09

Ministerstvo kultury to v úterý uvedlo v tiskové zprávě. Historik umění Jiří Fajt už na pozici ředitele NGP pět let působil, loni ho předchozí ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal.

Soud potvrdil platnou výpověď bývalého ředitele galerie Fajta. Rozhodnutí je pravomocné

Všichni tři kandidáti budou osloveni, aby v srpnu prošli manažersko-psychologickým testem. Mezitím v příštích týdnech budou materiály tří finalistů, které představovali před výběrovou komisí, odeslány několika osloveným zahraničním expertům z vídeňské Albertiny, pařížského Centre Pompidou či Metropolitního muzea v New Yorku. Experti pošlou svá doporučení a ministr pak na základě všech podkladů rozhodne o vítězi. Nová ředitelka či ředitel by se pak mohl ujmout funkce letos na podzim.

Ministerstvo kultury vyhlásilo konkurz v polovině dubna. Bylo to přesně rok po odvolání Fajta. Ministr Staněk tehdy spolu s Fajtem zbavil funkce i ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Oba Staněk odvolal s odkazem na hospodářská pochybení. Policie později obě trestní oznámení odložila a Česká republika se Fajtovi za odvolání z funkce ředitele NGP omluvila.

Staňkovo počínání vedlo k protestům části kulturní obce a bylo na počátku úvah o jeho odchodu z funkce. Staněk podal demisi loni v květnu, ale prezident Miloš Zeman ji odmítl přijmout a s odvoláním otálel. Na žádost premiéra Andreje Babiše ho odvolal až ke konci července.

Spor, který ohrožoval vládu

Na konci srpna pak prezident jmenoval ministrem Zaorálka. Spor o výměnu ministra kultury tak trval tři a půl měsíce a sociální demokracie kvůli němu hrozila odchodem z vlády.

Těsně předtím, než po přijetí demise prezidentem Staněk z postu ministra odešel, vypsal výběrové řízení na Fajtova nástupce. Ministr Zaorálek ho po svém nástupu na ministerstvo zrušil a z vedení NGP odvolal dočasně pověřeného ekonoma Ivana Morávka. Místo něj řízením galerie pověřil Anne-Marii Nedomu, manželku ředitele Galerie Rudolfinum Petra Nedomy.

Zájemci o post ředitele NGP mohli podávat přihlášky do nového výběrového řízení do poloviny června. První kolo výběru spočívalo ve formální kontrole přihlášek uchazečů a všech jejich náležitostí. V pondělí zasedla výběrová komise, před kterou se prezentovalo deset uchazečů. Bylo mezi nimi devět jednotlivců a jeden kolektiv. Komise je zhodnotila body a ministrovi doporučila tři. Výběrová komise měla 14 členů, předsedal jí architekt Josef Pleskot.

Národní galerie Praha je institucí s více než dvousetletou tradicí, která shromažďuje, eviduje, studuje, vystavuje, publikuje a zprostředkovává umělecká díla všech výtvarných oborů od antiky až po současnost. V hlavním městě má šest budov se stálými expozicemi nebo výstavami, výstavy pořádá také ve Valdštejnské jízdárně, která patří Senátu. Galerie spravuje nejrozsáhlejší sbírku výtvarných děl v Česku.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...