Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Hra o trůny: konce se dožijí jen zrádci. Vědci zkoumali seriál na základě úmrtí postav

Kultura

  6:00
SYDNEY - Kdo se dožije konce osmé, poslední série Hry o trůny? S uspokojivou odpovědí se snaží přijít australští vědci. Tvrdí, že nejlepší šanci mají ty postavy, které v průběhu seriálu někoho zradily či změnily stranu. K výsledku došli po analýze všech úmrtí a jejich příčin. Víte také, která z postav na obrazovce zemřela nejrychleji od svého uvedení? Článek může obsahovat vyzrazení částí děje prvních sedmi sérií Hry o trůny.

Sedmá řada seriálu Hra o trůny: královna Daenerys Targaryen (uprostřed, Emilia Clarkeová). Doprovází jí Tyrion Lannister (Peter Dinklage) a služebná Missandei (Nathalie Emmanuelová). foto: HBO

Během sedmi sérií populárního seriálu Hra o trůny našlo svou smrt celých 186 postav. Vědci z Macquaire University v australském Sydney jednotlivé smrti a jejich okolnosti prozkoumali a na jejich základě utvořily statistiky toho, jaké vlastnosti rozhodují o životě a smrti v Západozemí. Výsledky publikovali v pondělí na vědecké platformě Springer Open (dostupné online).

Sedmá řada seriálu Hra o trůny: Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) a Bronn...
Sedmá řada seriálu Hra o trůny: panoš Podrick Payne (Daniel Portman) a Brienne...

Největší šanci na přežití mají podle vědců prominentní postavy, které se alespoň jednou dopustily osobní zrady nebo změnily stranu. Výzkumníci přišli také na to, že čím urozenější daná postava, tím větší má na přežití šanci. Tato kombinace dává velké šance na přežití Cersei Lannister (Lena Headeyová). Královna draků Daenerys Targaryen (Emilia Clarkeová), de facto hlavní postava seriálu, se nikdy zrady nedopustila a má tak podle vědců mnohem menší šanci na přežití než třeba právě Cersei.

Mezi další žhavé kandidáty na přežití pak patří také Jon Snow (Kit Harrington), který změnil strany a přidal se k Daenerys. Dále Jamie Lannister (Nikolaj Coster-Waldau), protože ten se v poslední sérii zřekl Cersei a odjel na sever. Tyrion Lannister (Peter Dinklage), oblíbenec fanoušků, by také měl být „v suchu“ - dopustil se jedné z největších zrad seriálu, když zastřelil kuší svého otce Tywina Lannister (Charles Dance).

Ahoj, právě umírám

Horký koláč ze seriálu Hra o trůny peče slavné chleby ve tvaru zlovlka, prodává je ve svém obchodu

Další zajímavý údaj z výzkumu je ten, že každá z postav má 14% šanci na smrt do jedné hodiny od momentu, kdy je divákům představena. Na základě údajů v titulcích vědci určili 330 důležitých postav. Z těch bylo 186 (tj. 56,4 %) na konci sedmé série po smrti. Hra o trůny se opravdu s nikým nemaže. Ze všech těchto smrtí bylo 63 % způsobeno konkrétním útokem na danou postavu, 23,3 % jako oběti války (zásah katapultem a jiné...), 11,8 % uhořením a 4,8 % otravou. 

Nejkratší čas žil na obrazovce otec Ollyho, příslušníka Noční hlídky, který při obléhání Černého hradu zabil Ygritte (Rose Leslieová). Ollyho otec je zabit pouhých jedenáct sekund poté, co se na obrazovce objeví. Stalo se tak ve třetí epizodě čtvrté série.  

Nejdelší čas na obrazovce přežívají Bran Stark (Isaac Hempstead-Wright) a John Snow. Oba s koncem sedmé série završili shodně 57 hodin a 15 minut. U Johna Snowa jde nicméně trochu o podvod, protože byl zabit a posléze oživen. Podle vědců se to ale jako smrt nepočítá.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...