Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Koncertem České filharmonie začal 63. ročník festivalu Smetanova Litomyšl

Kultura

  21:10
Litomyšl (Svitavsko) - Koncertem České filharmonie na zámeckém nádvoří ve čtvrtek začal 63. ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. Pod vedením dirigenta Tomáše Netopila zazněla po české státní hymně na úvod Předehra D dur Bedřicha Smetany. Připomínkou 180. výročí narození Antonína Dvořáka bylo uvedení jeho houslového koncertu a moll, slavnostní večer zakončila Symfonie č. 1 c moll Johannese Brahmse.
Česká filharmonie

Česká filharmonie foto: Armstrong Music

Pražské jaro zakončila Česká filharmonie se sólistou Petrem Nekorancem

Festival potrvá do 11 července, na programu má tři desítky koncertů a operních představení. Milovníky opery čeká nová inscenace La bohéme Giacoma Pucciniho, festivalová premiéra Evžena Oněgina Petra Iljiče Čajkovského, Rusalka Antonína Dvořáka a premiéra nové inscenace Hubičky Bedřicha Smetany. 

Na zámku v Nových Hradech se uskuteční několik představení autorského projektu Magdaleny Švecové zahrnující fragmenty z Nářku Ariadny Claudia Monteverdiho, melodramatu Jiřího Antonína Bendy Ariadna na Naxu a jednoaktové opery Bohuslava Martinů Ariadna.

Lidé si poslechnou také cyklus symfonických básní Má Vlast Bedřicha Smetany v podání České filharmonie s dirigentem Tomášem Netopilem. Hudebně-literárním pořadem Klíče od domova k 180. výročí narození Antonína Dvořáka bude provázet Jiří Lábus. 

Koncert za přítomnosti publika připomene 125 let založení České filharmonie

Festival přivítá rovněž Českou Sinfoniettu, PKF – Prague Philharmonia, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, soubory Collegium 1704, Barocco sempre giovane, Pavel Haas Quartet, Moravia Brass Band, ale také třeba Epoque Quartet a Josef Vejvoda Trio. Dvakrát vystoupí rezidenční umělec festivalu Adam Plachetka, na Galakoncert ve Smetanově domě se připravují Simona Šaturová a Petr Nekoranec.

Na závěr festivalu je připraven koncert složený z děl se španělskou tematikou v podání Orchestru PKF — Prague Philharmonia s dirigentem Leošem Svárovským. Uskuteční se na zámeckém nádvoří.

Podobně jako v minulosti je připraven také doprovodný program Festivalové zahrady s hudbou různých žánrů. Návštěvníci města budou moci zhlédnout rovněž cyklus expozic ve výstavních síních i pod širým nebem Smetanova výtvarná Litomyšl.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...