Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Křik na ledu. Studio Universal chystá novou verzi kultovní Věci od Johna Carpentera

Snímek Věc (1982). Režie: John Carpenter. foto: Universal Pictures

LOS ANGELES - Skupina vědců na Antarktidě a mimozemský organismus schopný pohltit vše živé. Jedna z životních rolí Kurta Russella. Děsivá klasika Věc (The Thing) se podle nových informací dočká nové verze (takzvaného remaku) u Universal Pictures.
  16:00

Původní Věc vznikla na motivy povídky Kdo je tam? (Who Goes There?) spisovatele Johna Wooda Campbella. Jenže v roce 2018 spisovatel John Betancourt objevil něco, co se dlouhou dobu považovalo za ztracené dílo - Campbell ještě před svou smrtí v roce 1971 svou nejslavnější povídku rozepsal do podoby románu. Kniha Zamrzlé peklo (Frozen Hell) vyšla díky podpoře fanoušků a nyní poslouží jako adaptace nové verze filmové Věcikterá by díky tomu mohla být ještě detailnější a věrohodnější.

Snímek je kromě studia Universal Pictures v rukou produkční společnosti Blumhouse. Tomuto tandemu se už podařilo s velkým úspěchem vrátit zašlý lesk hororové klasice Halloween

Snímek Věc (1982). Režie: John Carpenter.
Snímek Věc (1982). Režie: John Carpenter.

Veselé je, že snímek Věc byl ve své době kritikou cupován jako ten vůbec nejhorší příklad brakové kinematografie. Magazín Cinefantastique ho nazval „instantním odpadem“ a nejnenáviděnějším filmem všech dob. Sci-fi magazín Starlog napsal: „John Carpenter nikdy neměl režírovat sci-fi horor. Více se hodí na režírování následujících věcí: dopravních nehod, vlakových neštěstí a veřejného pranýřování.“ 

O předělávku (či spíše dějového předchůdce) se v roce 2011 pokusil už norský režisér Matthijs van Heijningen. Jeho snímek Věc: Počátek končí ve chvíli, kdy začíná Carpenterův film. Ačkoliv obsazení bylo silné s Mary Elizabeth Winsteadovou a Joelem Edgertonem v hlavních rolích, snímek byl kritickým i kasovním propadákem. S rozpočtem 38 milionů dolarů vydělal jen něco málo přes 31 milionů.

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč