Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Letní filmová škola uvádí v předpremiéře filmy Corpus Christi a Gogo

Návštěvníce Letní filmové školy (LFŠ) čekají před kinem Hvězda v Uherském Hradišti na vyzvednutí akreditace. foto: ČTK

Uherské Hradiště - Návštěvníci Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti budou mít v pondělí večer možnost zhlédnout v předpremiéře očekávaný polský snímek Corpus Christi v režii Jana Komasy. Další předpremiéru obstaral v poledne dokumentární snímek Gogo francouzského režiséra Pascala Plissona. Asociace českých filmových klubů (AČFK), která festival pořádá, uvede zmíněné filmy do kin na podzim, řekl novinářům jeden z programových ředitelů LFŠ Jan Jílek.
  12:40

Snímek Corpus Christi, který byl nominovaný na cenu americké filmové akademie Oscar za nejlepší zahraniční film loňského roku, uvidí zájemci od 21:00 v kině Hvězda. „Film se zabývá rolí jedince v církvi a obecnými křesťanskými principy, jako je láska k bližnímu, sounáležitost, porozumění, odpuštění. Byť je postaven na docela absurdní zápletce a obsahuje některé drsné a naturalistické scény, jeho poselství je velmi smířlivé, velmi láskyplné,“ řekl  Jílek.

V Uherském Hradišti začala Letní filmová škola. Letos je kvůli pandemii kratší a jen pro akreditované

Hlavním hrdinou dramatu podle skutečné události je dvacetiletý Daniel, který se po absolvování nápravného zařízení pro mladistvé stává díky náhodě a lži knězem v malém městě. „Začne komunitě pomáhat a působit opravdu jako pastýř, který se chová k lidem v rámci základních křesťanských hodnot,“ uvedl Jílek.

V poledne začalo ve sportovní hale promítání dokumentu Gogo věnovaného nejstarší školačce na světě, čtyřiadevadesátileté keňské babičce, která začne chodit do první třídy. Snímek ukazuje, jakou radost může člověku v pokročilém věku přinést vzdělání. „Film je celý prodchnutý pozitivními emocemi,“ řekl Jílek.

Už čtvrtým rokem je součástí festivalu také filmová sekce LFŠ uvádí. Jejím základním cílem je zapojení diváků přehlídky do distribuce. Sekce letos nabízí tři filmy, které mohou diváci po projekci známkovat jako ve škole. Snímek s nejlepší známkou následně AČFK uvede v lednu do kin. V nabídce je německý dokumentární portrét fotografa erotických fotografií nazvaný Helmut Newton: Nestoudná krása, dánské transgenderové rodinné drama Úplně normální rodina, a také norský dokument Malířka a zloděj věnovaný krádeži obrazů české malířky Barbory Kysilkové v Oslu. Umělkyně se později s jedním ze zlodějů spřátelila a dokonce ho začala malovat.

V České republice aktuálně podle předsedkyně AČFK a ředitelky LFŠ Radany Korené funguje přes 90 filmových klubů. Především v menších městech nabízejí lidem přístup k artovým filmům. Počet členů klubů se aktuálně pohybuje okolo 10.000, řekla Korená. AČFK disponuje vlastním filmovým archivem, ale také nakupuje a do české distribuce každoročně uvádí několik umělecky hodnotných a kritiky oceňovaných filmů.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...