Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Listopadá Noc divadel bude větší než loni. Půjde do ní 117 souborů

Kultura

  17:00
Na 117 souborů z 29 českých a moravských měst je přihlášeno do druhého ročníku Noci divadel, která se uskuteční 15. listopadu. Do loňského ročníku se jich zapojilo přes osm desítek, akce se konala v 25 městech. Navštívilo ji přes 40.000 lidí, kteří zhlédli ukázky z inscenací a koncerty, viděli zákulisí a zúčastnili se workshopů.

Do Noci divadel se zapojí i ostravské Divadlo Petra Bezruče foto: Reprofoto

"Kromě možnosti nahlédnout do jednotlivých částí barokního Manhartského paláce v Celetné ulici tu zájemci uvidí například výstavu kostýmních návrhů a rekvizit představujících osobnost režiséra Petra Lébla. Přednáškový cyklus se zaměří na různá období historie českého divadla a připomene například Josefa Svobodu, velikána divadelní scénografie a popularizátora principu Laterny magiky," uvedla mluvčí pořádajícího Institutu umění - Divadelního ústavu (IDU) Judita Hoffmanová.

Návštěvníci si tu budou moci za zvýhodněné ceny pořídit publikace z oblasti divadla, umění a kulturního managementu. Nádvoří paláce v každou celou hodinu od 16:00 oživí performance Pražského quadriennale.

O loňské Noci divadel čtěte zde.

"Institut umění - Divadelní ústav, který je koordinátorem Noci divadel, bude letos opět fungovat jako informační centrum. Zájemci nahlédnout do jednotlivých částí tohoto barokního objektu. Jednotlivá oddělení představí četné aktivity ústavu a populárním způsobem odhalí zajímavosti z dějin českého divadla," dodala Hoffmanová. Upozornila na krátké přednášky pracovníků Kabinetu pro studium českého divadla. Lidé se v nich například dozvědí, kam zmizel český vlastenec, herec a režisér Václav Thám, nebo jak vypadala Pražská korunovace Leopolda II. O zámeckých divadlech, chloubě českých a moravských měst, pohovoří odborník na dané téma Jiří Bláha.

Chodby institutu oživí výstava kostýmních návrhů, fotografií, fragmentů realizovaných kostýmů, rekvizit a dalších scénických objektů z inscenací Petra Lébla. Připomene jeho rané inscenace z období amatérských souborů DOPRAPO a JELO, i pozdější profesionální tvorbu v Divadle Na Zábradlí.

"Kromě programu bude stejně jako minulý rok fungovat po celý den v Institutu umění - Divadelním ústavu informační centrum s aktuálními informacemi o programu Noci divadel. Pro návštěvníky budou připraveny on-line přenosy z divadel různých částí republiky.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...