Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Malíř proměnlivého výrazu. Jiří David právě vystavuje v Doxu

A chvěl se jak vánek z nebe II. Olej na plátně z roku 2019. foto: DOX

PRAHA - Jiří David, který je mnohými považován za jednoho z nejvlivnějších českých umělců současnosti, vystavuje rozsáhlý soubor obrazů v pražském Doxu.
  18:00

Jiří David je umělec mnoha proměn, užívá nejrůznější výrazové prostředky od kresby a malby přes manipulovanou fotografii až k velkorysým instalacím ve veřejném prostoru. Má za sebou řadu výstav v soukromých galeriích i oficiálních institucích. Zdařilou retrospektivu, kde mohli návštěvníci nahlédnout do všech uměleckých oblastí, do nichž zasáhl, mu uspořádala Galerie hlavního města Prahy v rozlehlých sálech Městské knihovny. Českou republiku reprezentoval v roce 2015 na slavném benátském bienále v pavilonu, v němž se střídají Češi se Slováky.

Jeho malba dosahuje v průběhu let rozmanitých podob a vychází z různých představ a nápadů. V jednom z okruhů se například věnoval počítačovým motivům, které pak klasickým způsobem přemaloval, takže se kreativita umělé inteligence propojila s tradičním technickým řešením. Malba je důležitou součástí jeho práce, i když, jak už bylo naznačeno, zdaleka ne jedinou. Jiří David čas od času reaguje na svůj předešlý vývoj způsobem, který k němu bývá v přímém protikladu. Tento systém se mu osvědčil. Oživuje totiž jeho projev o nové zkušenosti, takže se jednotlivé oblasti jeho tvorby vzájemně ovlivňují a obohacují.

Nezastupitelnou roli má pro něj pedagogická činnost, protože setkávání a diskuse s mladými umělci mu pomáhá nacházet vlastní výraz. Pro jeho studenty mohou naopak být podstatné jeho všestranné zkušenosti a neustálé přemýšlení o smyslu umění a stavu celé společnosti, které se otiskuje i do jeho textů.

Do nové kolekce obrazů, vystavené v pražském Doxu, se promítají Davidovy prožitky z krajiny, jeho přemítání nad místem člověka v přírodě a celém vesmíru. Vyjadřuje tu své dojmy z krajiny prozářené sluncem, z živé a proměnlivé struktury trav, které nabývají nové podoby s každým závanem větru. Tato výstava představuje zvláštní meditaci nad minulostí, současností i budoucností. Některé obrazy jako by nahlížely do vesmíru, jehož uspořádání a zákonitosti nemůžeme nikdy beze zbytku pochopit. Naznačují prolínání různých dějů, které souvisejí přímo nebo jen vzdáleně. Některé v sobě ukrývají magickou naléhavost a vyjadřují naše základní pocity (Strach), další vystihují věčný, ničím nezastavitelný vývoj, jiné zase osobitě vycházejí z odkazu středoevropského symbolismu (Červený les jak převlékárna vlků).

Výstava má přesně vypočítaný rytmus střídajících se témat, dosahuje výrazné atmosféry a zároveň se stává syntetickým vyjádřením umělcových dosavadních zkušeností. Je zřejmé, že Davidova malba vychází z tradičních hodnot a přitom jasně vypovídá o současnosti s její složitostí, vzrušující proměnlivostí a někdy i beznadějnou roztříštěností.

JIŘÍ DAVID: JSEM TADY

Kurátor: Viktor Pivovarov

DOX Praha, 17. 1. – 30. 3.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...