Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Na karlovarský festival přijela britská filmová hvězda Jude Law

Kultura

  22:28
KARLOVY VARY - Do dějiště karlovarského festivalu přijel britský divadelní a filmový herec Jude Law. Před Grandhotelem Pupp ho přivítal prezident přehlídky Jiří Bartoška. Bezprostředně po příjezdu rozdal sympatický herec první autogramy čekajícím fanouškům. V pondělí před půlnocí mu Bartoška předá na slavnostním uvedení amerického snímku Talentovaný pan Ripley režiséra Anthonyho Minghelly Cenu prezidenta festivalu.

MFF Karlovy Vary 2010 - Jude Law foto: ČTK

Právě za výkon v roli syna amerického loďaře Dickieho Greenleafa v této adaptaci kriminálního románu Patricie Highsmithové z roku 1999 získal Jude Law Cenu BAFTA a první nominaci na Oscara.

Londýnský rodák už od 13 let vystupoval s divadelním souborem, po maturitě působil na jevištích londýnského West Endu a postupně se uplatnil v prestižních souborech Royal Shakespeare Company a National Theatre. Za roli ve hře Jeana Cocteaua Hrozní rodiče získal nominaci na Cenu Laurence Oliviera pro nejslibnější mladý talent.


Po úlohách v menších či nezávislých filmech přišel zlomový rok 1997 a s ním role v životopisném snímku Wilde, který byl o rok později uveden ve Varech, krimidramatu Půlnoc v zahradě dobra a zla Clinta Eastwooda a sci-fi Gattaca.

Jude Law zaujímá ve světě filmu hvězdnou pozici. Pracoval s předními režiséry, jako jsou Steven Spielberg - film A.I. - Umělá inteligence, Sam Mendes - kriminální drama Road to Perdition. V Annaudově filmu Nepřítel před branami ztvárnil úlohu sovětského ostřelovače z bitvy u Stalingradu.

Role v dramatu Návrat do Cold Mountain z roku 2003 mu mimo jiné přinesla druhou oscarovou nominaci. Upozornil na sebe také v mimořádné filmové adaptaci slavné divadelní hry Na dotek či jako barman sledující osudy různých lidí v emotivním snímku Moje borůvkové noci. V poslední době viděli filmoví fanoušci Juda Lawa v mysteriózním snímku Terryho Gilliama Imaginárium dr. Parnasse a v novém filmu Sherlock Holmes.

Tento herec je neméně ceněn pro svou divadelní práci. Za úlohu v broadwayské inscenaci Indiscretions získal v polovině 90. let Theatre World Award a nominaci na cenu Tony. Nadšené ohlasy vzbudila také londýnská inscenace Hamleta z roku 2009, v níž vytvořil titulní roli. Představení, které bylo pak inscenováno na Broadwayi, vyneslo Lawovi letos cenu Critics' Circle Theatre Award, dále ocenění What's On Stage.com Award a nominace na ceny Laurence Oliviera, Broadway.com a Tony.

Jude Law byl vyznamenán prestižním řádem Rytíř umění a literatury Francouzské republiky. Kromě své bohaté tvůrčí činnosti se angažuje v řadě charitativních projektů a mírových aktivit.

Autor: