Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Na konci cesty čeká Valhalla. Poslední Vikingové vyplují zatím exkluzivně na Amazonu

Upoutávka na šestou sérii Vikingů. foto: History

MIDGARD - Populární seriál Vikingové se na konci tohoto roku dočká posledních deseti dílů. Exkluzivní smlouvou si pro sebe jejich premiéru zajistila streamovací služba Amazon Prime Video. Jinde se seriál objeví až s časovým odstupem. Netflix mezitím chystá vedlejší seriál Vikingové: Valhalla.
  5:00

Poslední série Vikingů se v premiéře objeví již 30. prosince na streamovací službě Amazon Prime Video. Rozdíl bude i v tom, že všech deset dílů bude mít premiéru najednou, což je rozdíl oproti dřívějším týdenním rozestupům. Později se Vikingové dostanou i na History Channel a Netflix, ale u toho zatím není jasné kdy. Jde tedy o takzvanou časovou exkluzivitu pro Amazon. 

Vikingské helmy.
Ragnarův syn Ivar (Alex Hogh Andersen) si libuje v krvi. Pátá řada seriálu...

V deseti dílech se uzavře konflikt mezi Vikingy a Rusy. Na jedné straně stojí Björn Železný bok (Alexander Ludwig) s králem Haraldem (Peter Franzén), na druhé Ivar Bezkostý (Alex Høgh Andersen) a Oleg, kníže Novgorodský (Danila Kozlovsky). Zvrat v posledním díle první poloviny nechal jednu postavu na pokraji smrti. Kattegat je v ohrožení a s ním i celé Norsko. 

Poslední série Vikingů je stejně jako ta předchozí rozdělená na dvě půlky o deseti dílech. Druhá půlka nyní uzavře všechny dějové linie. „Vždycky jsem věděl jak Vikingové skončí. Po 89 epizodách si myslím, že jsme ságu Ragnara Lothbroka a jeho synů odvyprávěli a divákům dopřejeme definitivní konec seriálu. Takový, jaký si fanoušci zaslouží,“ prohlásil již dříve tvůrce seriálu Michael Hirst. 

Hirst na novou sérii láká: „Naše epická sága vikingů dospěla ke svému konci. Neskončí ale dřív, než diváci uvidí některé z mých vůbec nejoblíbenějších epizod,“ prohlásil. „Pokud můžete plakat, jsem si jist, že plakat budete,“ dodal tajemně. 

Zábavní gigant Netflix zatím pracuje na vedlejším seriálu (spin-offu) ze světa vikingů s podtitulem Valhalla. Děj by se měl odehrávat sto let po původním seriálu a zabývat se tak dobou Viléma Dobyvatele. Jako tvůrce (showrunner) na něm znovu pracuje Michael Hirst.