Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

RECENZE: Otevírání lebky sekerou. Vikingové si čtenáře podmaní, se seriálem si ale nerozumí

Kultura

  17:00
PRAHA - Vikingové - pomsta synů. Tak zní název prvního dílu románové trilogie spisovatele Lasseho Holma. Pět synů Ragnara Lodbroka se postaví celé Británii. Barvitě líčený příběh sice velmi potěší fanoušky severské historie, ale zapálené diváky seriálu Vikingové může spíše zmást.

Vikingská loď se zavěšenými štíty na boku. foto: History Channel

Malý chlapec Wulf se má každou chvíli zhoupnout na šibenici. Život mu paradoxně zachrání skupina vikingů vedená Železným Bjørnem, kteří vyplení jeho vesnici a ušetří ho díky tomu, že mluví jejich jazykem . Chlapec přijímá jméno Rolf a přidává se k vikingům. Právě chlapcovýma očima čtenář sleduje příběh válečné kampaně synů Ragnara Lodbroka - Bjørna, Ivara, Sigurda, Ubbeho a Halfdana - která měla být pomstou za smrt jejich otce. Až podsvinčata seznají kancův krutý osud, zavelí k boji a rozboří kotec,“ prohlásil tuto legenární větu Ragnar, když umíral. Podsvinčata právě seznala a kotec je nadosah.

Ragnarův syn Ivar (Alex Hogh Andersen). Pátá řada seriálu Vikingové (2017).
Biskup Heahmund (John Rhys Meyers). Pátá řada seriálu Vikingové (2017).

Brutalita je v knize vylíčená barvitě, ale rozhodně není zbytečně přehnaná. Co ovšem čtenář od knihy plné krvežíznivých zabijáků nejspíš nečeká, to je metodická detektivní zápletka. Ta kupodivu funguje a přináší knize chvílemi i hloubavý ráz.

Kámen úrazu celé knihy je ale nejspíš marketingová kampaň, která za cílovou skupinu čtenářů určuje fanoušky seriálu Vikingové. Kromě historického zasazení ale nemá se seriálem vůbec nic společného. Příběh je dosti odlišný, jiné jsou i některé postavy. Fanoušek seriálu tak ze čtení samotné knihy možná vyjde ještě zmatený. Román je ale mnohem více postavený na historických faktech (což dobře osvětluje v doslovu autor), která si zmíněný seriál vykládá po svém.

Lasse Holm - Vikingové: Pomsta synů.

Nic se nemění na tom, že Vikingové - pomsta synů je svébytný historický román, který pečlivě vypráví příběh synů Ragnara Lodbroka, ale zároveň je i malou učebnicí dějepisu a tradic Seveřanů. Nejde vyloženě o oddechové čtení do postele, ale možnost nasednout s vikingy na drakkar a vydat se plenit je v podání Lasseho Holma více než lákavá.

Vikingové - pomsta synů
Lasse Holm

První díl trilogie
2018
352 stran

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!