Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Na počátku února má Zaorálek oznámit nového šéfa Národní knihovny

Lubomír Zaorálek foto: ČTK

PRAHA - Nového ředitele Národní knihovny vybere ministr kultury Lubomír Zaorálek na počátku února. Ve druhém kole konkurzu jsou šéf odboru správy fondů Národní knihovny Tomáš Foltýn a ředitelka knihovny Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Klára Rösslerová. Ministerstvo dříve uvádělo, že jméno nástupce odvolaného Martina Kocandy bude známé do konce ledna.
  14:17

Ve druhém kole výběrového řízení musejí oba kandidáti projít osobně manažersko-psychologickýcm testem před komisí a situaci mohou zdržet opatření proti šíření koronaviru. Nový ředitel se má své funkce ujmout 1. dubna.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)
Plastiku odhalil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) spolu s generálním...

Ministerstvo konkurzem hledá nástupce Martina Kocandy, jehož ministr kultury odvolal z funkce loni v červenci kvůli nesrovnalostem v projektu e-knihovna, které prověřovala policie a Bezpečnostní informační služba. V projektu šlo o dotaci evropských fondů za 144 milionů korun. Dlouhodobě Zaorálkovi vadil i pomalý postup další fáze rekonstrukce Klementina, které je sídlem Národní knihovny.

Dočasným vedením NK pověřil dlouholetého zaměstnance knihovny, ředitele Knihovnického institutu NK Víta Richtera. Ten vede knihovnu do doby vyhlášení vítěze výběrového řízení; už po převzetí vedení knihovny uváděl, že se do konkurzu hlásit nebude.

Kocanda uvedl, že sporný projekt e-knihovny sám ukončil. Hlavní jeho ideou měla být integrace databází, digitálních knihoven a dalších informačních zdrojů knihoven pomocí jednoduchého rozhraní.

Kocanda nejvýznamnější knihovnu v zemi řídil od roku 2017, kdy ho jmenoval ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Bývalý vězeňský kaplan a člen vedení Českobratrské církve evangelické tehdy vystřídal v čele knihovny památkáře Petra Kroupu. Kocandovo jmenování vyvolalo protesty odborářů, podle nichž neměl nový ředitel náležité odborné zkušenosti. Zaorálek dnes uvedl, že za šťastné nepovažuje, že s Kocandou do knihovny přišli i další lidé z vězeňské služby.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!