Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nový trend? Nebudu hrát v žádné sexuální scéně režírované mužem, varuje Keira Knightleyová

Kultura

  14:00
LOS ANGELES - Oblíbená hollywoodská herečka britského původu Keira Knightleyová vyjádřila obavy ze sexuálních scén režírovaných muži. V podcastu Chanel Connects přísahala, že žádnou takovou už nenatočí. Je možné, že tím odstartuje nový trend.

Herečka Keira Knightley foto: Reuters

„Pokud točím nějaký příběh o přijímání mateřství a svého vlastního těla, je mi líto, ale zvládnu to jen s ženskou režisérkou. Těmto scénám se nevyhýbám, ale s mužem už je točit určitě nebudu,“ rozhovořila se oblíbená herečka v podcastu, ve kterém vystupovala spolu s režisérkou Lulu Wangovou a scenáristkou Diane Solwayovou. 

Keira Knightleyová jako Colette. Snímek Colette (2019). Režie: Wash...
Snímek Problémissky (2020). Režie: Philippa Lowthorpeová.

Knightleyová se také svěřila, že i když bude točit sex s režisérkami, scény si bude vybírat: „Rozhodně bych nešla do takových těch sexuálních scén plných potu a vzdychání. To mě vážně nezajímá.“ Dodala, že si připadá marnivě, ale obecně příliš nechce, aby se na její nahé tělo po dvou dětech někdo koukal.

„Všichni s muži plně soucítíme protože po kulturní stránce už byla jejich sexualita dopodrobna rozebrána. Rozhodně ale nemůžeme říct, že by v tomto muži rozuměli nám,“ nechala se slyšet. 

Je možné, že hereččiny výroky odstartují v Hollywoodu novou vlnu aktivismu, kdy i jiné herečky budou odmítat role v sexuálních scénách režírovaných muži. Filmový průmysl byl kolébkou i jedním z hlavních hybatelů hnutí #MeToo proti sexuálnímu zneužívání a obtěžování žen. Je tak možné, že by toto mohl být další vývojový krok. 

Keira Knightleyová se nicméně o svých zkušenostech s mužskými režiséry rozpovídala už ve veřejné eseji z roku 2018: „Říkají mi, jakou bych vlastně měla být ženou. Buď hodná, odhleduplná, hezká (ale ne příliš hezká), hubená (ale ne příliš hubená), sexy (ale ne příliš sexy), úspěšná (ale ne příliš úspěšná)...“

„Před mateřstvím jste pro všechny sexy, ale když pak mluvíte o té vagínu trhající zkušenosti, každý se vyděsí. V tom není žádný sex, není to sexy,“ píše herečka v eseji. „Aby byly hlasy hereček vyslyšeny, musí hrát buď koketu, nebo matku. Nedokážu být ani jedno. Je mi z toho zle,“ dodává. 

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...