Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Pěstovat brambory, neztrácet humor. Marťan dokazuje, že Ridley Scott neztrácí formu

USA

  6:00
Zkušený režisér Ridley Scott nabízí ve sci-fi Marťan docela přesvědčivý návod k přežití na neobydlené a málo pohostinné planetě.

Vesmírný robinson. Mark Watney (Matt Damon) má pro sebe celou planetu. foto: CinemartReprofoto

Rudá planeta je jedním z nejbližších cílů jak pro snílky a literáty, tak pro seriózní vědce. A nepřestává zajímat také filmaře. Sci-fi režiséra Ridleyho Scotta je důkazem, že Mars může pořád ještě posloužit coby dějiště nadstandardně napínavého žánrového příběhu. Marťan, který právě přichází do českých kin, přitahuje pozornost z mnoha důvodů: jedním z nich je hvězdný Matt Damon v titulní roli, dalším osobnost scenáristy Drewa Goddarda (který se vedle seriálů Alias a Ztraceni podílel i na originální sci-fi Monstrum). Chytlavá je i historie literární předlohy. Počítačový programátor Andy Weir ji původně po částech publikoval jen pro zábavu na svém blogu.

Důvodem, proč do kina vyrazit na Marťana, je ovšem už samotný Ridley Scott – režisér, který si i v důstojných sedmasedmdesáti letech udržuje pověst živoucího a ceněného mainstreamového tvůrce. Právě žánr sci-fi ovlivňuje Scott už od roku 1979, kdy uvedl do kin vesmírný horor Vetřelec. Jeho podmanivá existenciání sci-fi Blade Runner (1982) je jedním z nejoceňovanějších titulů poválečné filmové fantastiky. Výpravný, provokativní, ale vnitřně rozpadlý prolog k VetřelciPrometheus – před třemi lety vzbudil pochybnosti o vnitřní autorské integritě stárnoucího tvůrce. Marťan je ovšem dobrým důkazem konzistentnosti režiséra, který se v uplynulých desetiletích realizoval i v historických velkofilmech typu Gladiátora či Robina Hooda.

Matt Damon v hlavní roli filmu Marťan.

Ridley Scott umí s fortelným rozletem inscenovat gigantické bitevní scény, ale to, co z jeho filmů zůstává v paměti, jsou komorní okamžiky. Jeho hrdinové se často potýkají s nadosobními cíli, které je panující systém nutí sledovat až na hranici sebedestrukce. Právě v ošemetně mezních situacích dovedou projevit prostý soucit a přátelskou loajalitu a přiznat vlastní zranitelnost a smrtelnost. Divák se tak jejich prostřednictvím vrací k samotné podstatě věčného, „obyčejného“ lidství.

Nikoli z heroických činů, ale z tvrdošíjného lpění na lidské obyčejnosti se rodí i sílaMarťana – kosmického trosečníka, který se v novém režisérově filmu pokouší udržet při životě a rozumu 225 milionů kilometrů od Země.

Normální život na Marsu

Podobně jako kdysi ve Vetřelci i v Marťanovi vnáší Ridley Scott do futuristicky nablýskaného žánru sci-fi všednodennost. Proletářská posádka galaktického náklaďáku byla v 70. letech průlomem. I dnes tvůrci k sousedské planetě nevyslali dobrodruhy, ale vědce z NASA pracující na rutinním úkolu. Velká prachová bouře posádku donutí k předčasnému startu, přičemž kolegu Marka Watneyho jeho druhové považují za mrtvého. Trosečník nemá možnost podat o sobě zprávu – a na opuštěné základně ho za měsíc čeká smrt hladem.

Marťan je však výjimečným technooptimistickým dílem. Důvtipný botanik najde způsob, jak si zajistit potravu, energii a kyslík. V improvizovaném skleníku s využitím výkalů posádky začne pěstovat brambory a poté, co naváže kontakt s letovým střediskem NASA, všechny své aktivity směřuje k možnosti návratu.

Na rozdíl od rafinované komorního dramatu Moon či poetického planetária Gravitace ovšem tvůrci nesledují jen hrdinu, ale i tým NASA na Zemi a Markovy kolegy v kosmické lodi Hermes (přičemž zajímavost postav prudce zvyšuje jejich prominentní obsazení). Vyprávění je tak sledem součinných akcí, které mají ve výsledku vést k trosečníkově záchraně. Klíčovou roli ovšem hraje schopnost hrdinovy kombinace a improvizace – a také jeho sardonický humor, bez kterého by svou mimozemskou odyseu ve zdraví nepřežil.

Markova neúmorná, každodenní činorodost začínající obvyklou ranní sprchou pak působí stejně samozřejmě jako rozhodnutí Číny poskytnout Američanům kosmické plavidlo, které vyvinula v rámci tajného vesmírného projektu. A stejně přesvědčivě vyhlíží i nezemsky divoká nádhera marsovské krajiny (pro kterou tvůrci našli vizuální podklady v jordánské poušti). Dokumentaristicky pojatý Marťan zkrátka vyhlíží jako příběh natočený podle skutečných událostí. Bez nadsázky ho však samozřejmě nelze přijmout (už kvůli velmi efektnímu, technicky „nemožnému“ finále).

Marťan

USA 2015

Režie: Ridley Scott

Hrají: Matt Damon, Jessica Chastainová, Kate Maraová ad.

Premiéra: 1. 10.

Úspěch tak slaví především Scottova navenek nonšalantní schopnost vytvořit přesvědčivý fiktivní svět. Marťan si vyhraje s formálními prvky vycházejícími z displejů a kamer, které hrdinu obklopují, úmyslně však postrádá futuristický design. Vyprávění se odehrává v horizontu přibližně patnácti let – a všechny rekvizity či prostředí působí současně. Ani ve scénách na Zemi se nesetkáte s okatě scifistickým oblečením či vybavením. Hudební složka je dokonce zatížená archaičností: osamělý Mark může poslouchat jen „úděsné“ disco nahrávky, které zbyly na základně po kapitánce Lewisové.

Marťan tak směřuje napříč konkrétním časoprostorem k cíli každého dobrého filmu – vyprávění, které můžeme spolu s hrdinou s chutí prožívat, ať je jakkoli velké a neuvěřitelné.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!