Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Pět sester v muslimském područí. Europarlamentní filmovou cenu LUX získal snímek Mustang

Zprávy z EU

  14:05
ŠTRASBURG - Vítězem letošního ročníku filmových cen LUX, které uděluje Evropský parlament, se stal snímek Mustang turecké režisérky Deniz Ergüvenové. Ta dnes ve Štrasburku ocenění převzala z rukou předsedy evropského zákonodárného sboru Martina Schulze. Ústředním motivem filmu je problematika role žen v tradiční muslimské společnosti. Český zástupce se letos do finálního klání, ve kterém se utkaly tři filmy, nedostal.

Z filmu Mustang režisérky Deniz Ergüvenové. foto: Reprofoto

„Mustang svým způsobem ztělesňuje evropské ideály, už jen svým vznikem propojil Francii, Německo a Turecko. Já sama jsem rozkročena mezi Francii a Turecko, sdílím hodnoty obou zemí,“ řekla v děkovném projevu Ergüvenová. Dodala, že vítězství považuje za velikou čest.

Mustang, který vznikl v koprodukci Turecka, Německa, Francie a Kataru, vypráví příběh pěti sester žijících na venkově severního Turecka. Dospívající dívky jsou po zdánlivě nevinné hře s chlapci izolovány od společnosti konzervativní rodinou, která událost vnímá jako nepřístojnost, a nuceny dodržovat tradiční roli muslimských žen.

Europoslanci v užším výběru hodnotili tři snímky. Vedle Mustangu to byl ještě film Mediterranea italsko-amerického režiséra Jonase Carpignanoa a film Lekce bulharské manželské režisérské dvojice Petara Valchanova a Kristiny Grozevové.

Ceny LUX uděloval Evropský parlament podeváté. Loni zvítězilo drama Ida polského režiséra Pawla Pawlikovského. Tento snímek letos získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Největší český úspěch v historii ocenění si připsal dokumentární film o bývalém prezidentovi Václavu Havlovi Občan Havel. V roce 2008 se dostal mezi trojici snímků v užších nominacích, cenu si ale nakonec odnesl belgický film Mlčení Lorny.

Autoři: ,

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...