Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Pětihodinový hudební minimalismus. Philip Glass vystoupil Ostravě

Kultura

  10:05
OSTRAVA - Stěžejní dílo svého minimalistického období, monumentální skladbu Music in Twelve Parts z let 1971 až 1974, předvedl v Ostravě se svým souborem americký hudebník Philip Glass. Pětihodinový večer ve vítkovické hale Gong trval s přestávkami do 23:30.

Americký hudebník Philip Glass. se svým souborem odehrál pětihodinový koncert v Ostravě. foto: ČTK

Notový materiál Music in Twelve Parts není veřejně dostupný a skladba nebyla nikdy provedena nikým jiným než Philipem Glassem a jeho souborem.

Účast samotného skladatele je podle pořadatelů nenahraditelná. Glass hraje na klávesy a určuje nejen tempo skladby, ale také dává nástupy ansámblu a ukazuje, kdy hudba přechází z jedné opakující se skupiny taktů do druhé.

Americký hudebník Philip Glass. se svým souborem odehrál pětihodinový koncert v...

Tato průkopnická skladba odstartovala dráhu jednoho z nejslavnějších žijících skladatelů - přímo předchází spolupráci s Robertem Wilsonem na opeře Einstein na pláži, kterou v polovině 70. let šokovali divadelní svět.

Diváci vydrželi až do konce

Drtivá většina publika si výjimečně dlouhý koncert poslechla celý, o přestávkách odešlo jen minimum diváků. Na závěr celý soubor odměnili dlouhotrvajícím potleskem vstoje. Glassova hudba může na někoho působit meditativním či kontemplativním dojmem, může ale také evokovat věci či jevy, které se v přírodě a lidském životě velmi často a dlouho opakují. V tomto smyslu dnešní provedení skladby dobře souznělo s industriálním prostorem bývalého plynojemu v areálu železáren, které pamatují těžkou lidskou práci a stroje.

Čtrnáct set vstupenek se vyprodalo téměř do posledního místa, zájemci o moderní vážnou hudbu přijeli z mnoha míst republiky i z blízkého zahraničí. Publikum muzikanty už na začátku přivítalo bouřlivým potleskem, kterým ho odměňovalo i pokaždé ze čtyř částí večera.

Ostravské dny 2013

První vystoupení The Philip Glass Ensemble v České republice je součástí Ostravských dnů 2013, kterých se Glass zúčastní také jako lektor. Mezi účinkující Glassova sedmičlenného ansámblu patří Jon Gibson (skladatel, saxofonista a flétnista) či sopranistka Lisa Bielawová. Skladba Music in Twelve Parts vznikla přímo pro The Philip Glass Ensemble, soubor ji od premiéry v roce 1975 hraje v Town Hall v New Yorku.

U skladby tak interpretačně fyzicky náročné lze podle pořadatelů očekávat, že příležitostí ji slyšet v živém provedení bude v budoucnu méně a méně. "Hudba o 12 částech (Music in Twelve Parts) pro mne znamenala průlom a obsahuje mnohé stavební a harmonické myšlenky, které jsem pak rozvíjel ve svých pozdějších dílech. Je to modulární skladba, jedna z prvních tohoto typu. Má 12 částí, které se mohou hrát jak samostatně, tak v jediném dlouhém sledu, nebo části jakkoli kombinovat," říká Glass o své skladbě.

Minimalismus

Minimalismus, k jehož dílům bývá řazena, vymezuje léty 1965 a 1975. Glass je nejen přední reprezentant minimalismu v současné vážné hudbě, ale také ceněný tvůrce filmové a divadelní hudby. Narodil se v roce 1937.

Skromné hudební prostředky, jednoduché tóny a důraz na rytmus - to je typická Glassova hudba. Plyne a graduje v dlouhých meditativních pasážích a cyklicky opakovaných motivech. Vznikla v prostředí hudební avantgardy 60.

let. Samotného autora fascinovala indická hudba, asijský princip mnoha souběžných rytmů a melodií, které se rozbíhají a zase sbíhají, Glassovi připadal jako to pravé vyjádření světa.

Stěžejní dílo svého minimalistického období, monumentální skladbu Music in...

Philip Glass v uplynulých 20 letech dvakrát vystupoval v Praze. Podstatnou část v jeho díle zaujímají opery, některé z nich se s úspěchem objevily i v Česku. V roce 1999 uvedla Státní opera v Praze Pád domu Usherů - Glassovo zřejmě vrcholné dílo.

Národní divadlo v roce 2003 inscenovalo Krásku a zvíře, diváci mohli vidět i komorní operu V kárném táboře. V roce 2011 měla premiéru v Psychiatrické léčebně v Praze-Bohnicích inscenace Glassovy opery Les enfants terribles (Příšerné děti).

Velmi známá je Glassova spolupráce s filmovým režisérem Godfreyem Reggiem na snímcích Koyaanisqatsi, Powaqqatsi, Naqoyqatsi a Anima Mundi.

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....