Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Polovina režisérů musí být ženy. Ceny BAFTA zavádí přísná pravidla ve stylu Oscarů

Alan Parker drží cenu BAFTA foto: Reuters

LONDÝN - Filmové ceny Britské akademie, takzvané ceny BAFTA, se stejně jako Oscary dočkají změn. V rámci „lepší rozmanitosti“ zavádějí přes sto nových pravidel.
  16:00

Americká filmová akademie rozvířila vody, když oznámila, že snímky soutěžící o Oscara za nejlepší film roku budou muset splňovat přísná pravidla, co se týče rozmanitosti herců i štábu. Podobnou cestou se nyní vydávají i ceny BAFTA, i když jsou možná méně striktní.

Již při oznámení nominací v lednu letošního roku se v médiích řešilo, že „Bafty“ nejsou dostatečně rozmanité. Jedním z nejhlasitějších odpůrců byl režisér a herec Steve McQueen, který prohlašoval, že se ceny stanou bezvýznamnými, pokud se pravidla jejich udělování razantně nezmění.

Herečka Florence Pugh na předávání cen britské filmové a televizní akademie...
Herec Joaquin Phoenix, jeden z nominovaných na cenu britské filmové a televizní...

Komise pod vedením Krishnenda Majumdara zkoumala, jak cenám zajistit větší atraktivitu pomocí rozmanitosti. První velkou změnou je fakt, že komise cen otevře dalších tisíc míst, která obsadí porotci ze znevýhodněných či nedostatečně reprezentovaných skupin.

„Musíme reflektovat společnost, nikoliv filmové řemeslo jako takové. Myslím si, že to je klíčové, protože naše řemeslo teď není v dobrém stavu,“ okomentoval změny Majumdar. „Snažíme se v podstatě uklidit si dům a zamést před vlastním prahem.“

Mezi dílčí změny pak patří například seznam patnácti filmů, jenž musí každý člen komise vidět, aby se nestalo, že se podívají jen na ty „největší hráče“ a omezí tím své rozhodování. Aby měly všechny filmy co nejvíce stejné podmínky, komise cen BAFTA určí, jaká je maximální částka, kterou mohou zúčastněné filmy utratit za svůj marketing. Přesná specifika zatím nejsou známá.

Studia již zároveň nemohou nominovat jednoho konkrétního herce na hlavní i vedlejší roli. Musí si vybrat jen jednu kategorii. Tato změna přišla po silné kritice z minulého roku, kdy byly nominovány herečky Scarlett Johanssonová a Margot Robbieová v obou kategoriích. Pak jen „zabíraly místo“ a nedostalo se mimo jiné ani na žádnou herečku jiné barvy pleti.

V kategorie nejlepší režie bude nyní v širších nominacích (takzvaném longlistu) nominováno 20 režisérů. Nová pravidla však říkají, že alespoň polovina z nich musí být ženy.

Ceny BAFTA ale odmítají udělat razantní změnu, kterou letos učinil například filmový festival v Benátkách. Ten totiž přestal udělovat herecké ceny rozdělené pro každé pohlaví a sloučil je v jednu cenu. Majumdar tento krok odmítl: „Jak si pak můžete být jistí, že bude v cenách zastoupeno dost žen?“ 

Nových pravidel je více než 120. Jejich úplný seznam je k nalezení ZDE.

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...