Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Retuš nepohodlných. V Praze začíná venkovní výstava o cenzurování novinářských snímků

Z dobového popisu vyplývá, že retuš fotografie prezidenta Klementa Gottwalda při podpisu zákona o prvním československém pětiletém plánu, jehož se zúčastnila celá vláda, proběhla ve dvou etapách. Nejprve ubylo několik soudruhů, podruhé zmizeli všichni. foto: ČTK/Jiří Rublič

PRAHA - Výstava o cenzuře a manipulaci ve fotožurnalistice začíná v úterý v centru Prahy. Připravila ji Česká tisková kancelář a ukazuje především snímky z jejího obsáhlého archivu fotografií. Výstava nazvaná Nežádoucí okamžiky se koná venku v ulici Na Příkopě a bude tam do 14. února.
  14:00

Expozice mapuje české a československé dějiny v letech 1918 až 1990 prostřednictvím fotografií, které z ideologických důvodů doboví cenzoři upravovali nebo zakazovali publikovat.

Přední představitelé naší hudební scény se zúčastnili 2. mezinárodního...
Šťastná Martina Navrátilová s trofejí vítězky Wimbledonu. V roce 1983, kdy...

Lidé mají možnost prohlédnout si slavné i méně známé snímky. Na výstavě jsou třeba dříve nezveřejněné fotografie československých legionářů nebo záběry ze života lidí před druhou světovou válkou nebo za protektorátu. Zájemci si mohou prohlédnout i neretušované snímky komunistických funkcionářů nebo zakazované obrázky emigrantů a komunistickému režimu nepohodlných umělců a sportovců.

Všechny snímky jsou ke zhlédnutí také on-line, kde je možné najít i pracovní materiály pro školy.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...