Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sexuální násilí v církvi. Čtyřikrát mě znásilnil, líčila na premiéře dokumentu Lidovky.cz bývalá kostelnice

Kultura

  10:24
OLOMOUC - O čtyřech znásilněních farářem, kvůli nimž trpí těžkou posttraumatickou stresovou poruchou, dokázala bývalá kostelnice Petra P. (redakce kvůli citlivé povaze kauzy nezveřejňuje celou identitu oběti - pozn. red.) veřejně promluvit až nyní. Po premiéře dokumentu reportérů serveru Lidovky.cz s názvem Kostelnice dokonce debatovala s diváky. Podívejte se na záznam z akce konané v rámci mezinárodního filmového festivalu Academia Film Olomouc.

Při vyprávění se chvěje, někdy dostává takzvané flashbacky, tedy nepříjemné stavy, které navozuje pocit, jakoby se v minulosti prožitá situace či tragická událost znovu opakovala. Svůj strach ale dokázala překonat. Ve čtvrtek 26. dubna ve vystoupila před plným kinosálem v rámci mezinárodního filmového festivalu Academia Film Olomouc. 

Proběhla též zhruba hodinová diskuze, které se vedle autorů zúčastnil též Pavel Houdek, právník zabývající se problematikou sexuálního obtěžování, a Johanna Nejedlová jakožto členka neziskové organizace Konsent. 

Dokument s názvem Kostelnice, který natočila autorská dvojice Šárka Kabátová a Ondřej Bojo, bude v plné verzi k vidění na webu Lidovky.cz od této středy.

Novinářka Šárka Kabátová

Kameraman Ondřej Bojo

Snímek Kostelnice přibližuje okolnosti sexuálního nátlaku ze strany bývalého faráře Erika T. Ten si momentálně odpykává svůj trest ve věznici s dozorem. V horizontu několika dní by měl být ale propuštěn na svobodu. VÍCE ČTĚTE ZDE

Rekordní návštěvnost

Na letošní ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) dorazilo více než 7000 diváků. Jde o rekordní počet, loňské dosavadní nejvyšší číslo návštěvnosti této přehlídky překročil o více než 1400 lidí.

Mezi diváky nejvíce uspěl biografický snímek Jane o slavné bioložce, odbornici na chování šimpanzů Jane Goodallové z produkce National Geographic. Academia Film Olomouc pořádá Univerzita Palackého od roku 1966. Za posledních osm let se podle pořadatelů návštěvnost zvýšila téměř desetinásobně.

„AFO dosáhlo jednoho ze svých naprostých vrcholů, přehlídku navštívilo víc než 7000 divaček a diváků a více než 500 českých a zahraničních hostů. Festival letos dokonale naplnil svou filozofii a vůbec poprvé ve své historii se stal živoucím manifestem ochrany Země a života v oceánech. Některé snímky a vystoupení hostů návštěvníky vnitřně hluboce zasáhly a hnuly s nimi k aktivitě, zájmu a zapojení. Potenciál je obrovský a další cíle festivalu se rýsují,“ řekl  ČTK mluvčí festivalu Ondřej Čížek. 

Přehlídka, která začala v úterý a skončila v neděli, už ocenila i nejlepší snímky. Emotivní filmová biografie o legendární, mimořádně statečné bioložce, odbornici na chování šimpanzů Jane Goodallové obdržela Cenu diváků i zvláštní uznání poroty Mezinárodní poroty festivalu. 

Na Cenu RCPTM (Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů) za nejlepší mezinárodní populárně-vědecký dokumentární film dosáhl britský dokument Ozonová díra: Jak jsme bránili apokalypse, který pojednává o snaze vědců chránit Zemi před škodlivým UV zářením.

Cenu innogy za nejlepší český a slovenský populárně-vědecký dokumentární film získal experimentální snímek s názvem llllllIIIIl (v překladu z počítačového jazyka „2017“) mladého českého režiséra Petra Salaby, doplnil mluvčí festivalu. 

Dokument Kostelnice.

V kategorii krátkých populárně-vědeckých filmů získal ocenění snímek Po nás pustina. Cenu za osobní přínos popularizaci vědy si v Olomouci převzal česko-americký režisér Steve Lichtag i zástupci renomované organizace Ocean Ark Alliance, jejímž cílem je tvorba platformy pro hlubší pochopení oceánů a života v nich. Přehlídka kromě filmových fanoušků přilákala do města i řadu známých režisérů, vědců či popularizátorů věd, kteří patří ke špičkám ve svém oboru.

Na AFO 2018 se přihlásilo 4432 filmů z celého světa, loni to bylo 3000 snímků. Dramaturgové do soutěžních kategorií vybrali 59 filmů. Nejstarší česká přehlídka populárně vědeckých filmů se letos zaměřila na závislost v mnoha podobách. Jedním z hlavních témat byl vztah člověka k oceánu.

Autoři: ,