Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Tuzemský samizdat byl zapsán do registru UNESCO Paměť světa

Kultura

  18:33
PRAHA - Do registru UNESCO Paměť světa byla zapsána Sbírka českých a slovenských samizdatových periodik z let 1948 až 1989. Na své internetové stránce to uvedlo ministerstvo kultury, sbírka byla zápisem uznána za součást dokumentárního dědictví lidstva v minulém týdnu.

Do samizdatu patří i přepisy disidenta Jaromíra Šavrdy. foto: Alexandr SatinskýLidové noviny

Česká republika tak má již čtvrtý zápis do tohoto registru. Vedle Sbírky středověkých rukopisů české reformace, Sbírky ruských, ukrajinských a běloruských periodik z let 1918 až 1945 a Sbírky barokních univerzitních tezí; všechny tři sbírky spravuje Národní knihovna.

ČTĚTE TAKÉ:

Sbírku českých a slovenských samizdatových periodik z let 1948 až 1989, která je deponovaná v Knihovně Libri prohibiti, sestavila Společnost Libri Prohibiti s podporou ministerstva kultury. Sbírka patří k nejrozsáhlejším a nejkomplexnějším na světě, má tedy zásadní význam pro studium historie 20. století. Její zapsání do prestižního registru UNESCO Paměť světa by mohlo napomoci i k lepšímu informování veřejnosti o významu této sbírky.

Seznam UNESCO Paměť světa vznikl v 90. letech, jeho cílem je zachovat dokumenty, které by měly patřit k dědictví lidstva. Při jeho zrodu stála česká Národní knihovna a vytvořila pro něj i pilotní projekt. Do seznamu byly již dříve zapsány tři písemné památky Národní knihovny. V registru je kolem 250 položek, kromě typických knihovních dokumentů v něm jsou i zvukové, filmové a archivní materiály.

Autoři: ,

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...