Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Umělec Hiorns pohřbí za Prahou do země sovětský stíhací letoun

Kultura

  14:30
Off-site projekt galerie Rudolfinum k její jubilejní sté výstavě zahrnuje pohřeb sovětské stíhačky MiG-21 pod zem v prostorech nového laserového centra v Dolních Břežanech u Prahy. Půjde o dílo britského umělce Rogera Hiornse. Událost se odehraje 1. řijna ve 14 hodin.

Vojenská stíhačka MiG-21. Ilustrační obrázek. foto: Wikimedia Commons

Aktuální projekt britského umělce Rogera Hiornse, který v Galerii Rudolfinum vystavoval v roce 2015, spočívá v rituálu pohřbení vojenského letounu MiG-21. Hiorns v tomto projektu odkazuje k tradici land artu, ale také k fenoménu revize tradičních rituálů v globalizované společnosti. Příslovečná odvěká touha člověka létat zplodila výkonné stroje, aparáty určené k manifestaci a upevňování moci, podtržení triumfu osvícenství, techniky, pokroku. A tyto aparáty jsou konfrontovány s neméně příslovečnými posledními věcmi člověka. Akt tichého loučení. Němý triumf v dystopické krajině. Lapidární sochařský happening se sociálně-kritickým podtextem.

Roger Hiorns studoval umění na Goldsmiths, University of London, v roce 2009 byl finalistou britské Turner Prize. Účastnil se Bienále v Benátkách v roce 2013, výstavoval v institucích jako jsou Tate Modern v Londýně, MoMA Contemporary Art Center v Long Island City, NY, Armand Hammer Museum of Art na UCLA v Los Angeles a Walker Art Center v Minneapolis. Roger Hiorns vystavoval samostatně v IKON Gallery v Biminghamu (2016), v Galerii Rudolfinum v Praze (2015), v Kunsthalle Wien

RECENZE: Krištof Kintera se na své výstavě představuje jako pseudovědec provokatér

Pohřbívání letadla je doprovodný projekt galerie Rudolfinum, která od svého otevření v roce 1994 právě organizuje kulatou stou výstavu. Tou je přehlídka děl Krištofa Kintery nazvaný Nervous Trees.

Roger Hiorns: Pohřeb letadla / The retrospective view of the pathway, (pathways), ongoing project
1. říjen 2017, 11.00 a 14.00

Dolní Břežany

Kurátor: David Korecký
Pořadatel projektu: Galerie Rudolfinum
Partneři: ELI Beamlines, Fyzikální ústav AV ČR; Letecké muzeum Koněšín; Galerie Corvi-Mora, Londýn

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!