Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Živelná nostalgie kubánské emigrantky Any Mendiety okupuje Rudolfinum

USA

  6:00
PRAHA - Pod názvem Traces / Stopy se v Česku vůbec poprvé představuje práce výrazné osobnosti výtvarného umění 20. století, Kubánky Any Mandiety. Její vykořeněním z rodného prostředí poznamenou tvorbu reprezentuje na výstavě kromě filmů, soch, fotografií, kreseb a osobních zápisků také rozsáhlý archiv se stovkami diapozitivů.

Bez názvu (Otisky skla na těle) 1972 foto: Courtesy Galerie Lelong, New York and Paris and Alison Jacques Gallery, London

Ana Mendieta (1948-1985) vytvořila během své krátké, ale velmi plodné tvůrčí dráhy jedinečný a invenční vizuální jazyk, působivý a přesvědčivý jak svou intimitou, tak i provokativností.

Hledání kořenů

Mendieta se narodila na Kubě, ale v roce 1961, poté, co na Kubě došlo k revoluci, ji její rodina poslala do Spojených států. Několik let tam Ana strávila v pěstounských rodinách  v Americkém státě Iowa. Odtržení od rodiny, se kterou se shledala až po několika letech, ji navždy poznamenalo - celý život pak věnovala hledání vlastních kořenů a identity.

Ana Meandieta: Corazón (Heart) 1977

Ve své tvorbě zanechala působivé stopy vlastního těla, vytvořené z květin, větví stromů, bahna, kusů skal, písku, střelného prachu a ohně. Její křehká a zároveň silná díla vypovídají o touze po spojení se zemí a o zkoumání mýtického vztahu k přírodě. Díla Any Mendiety vycházejí také z katarzních cvičení a nesou stopy traumatu a bolesti z jejího vykořenění z kubánské vlasti.

Použitím živelných materiálů, jakými jsou krev, písek, půda, listy, stromy, květiny či peří vytvářela pomíjivé objekty, které nazvala earth-body sculptures (zemní a tělové sochy). Duchovní podstatu vznikajících efemérních objektů pečlivě dokumentovala, a to buď pomocí barevné či černobílé fotografie, nebo pomocí filmu (Super-8 film). Dílo Any Mendiety je v poslední době mnohými odborníky i širokou veřejností postupně objevováno a stále více se tak vyjevuje jeho aktuálnost.

Ana Mendieta: Krev a peří (2) 1974

Jedním z těžišť výstavy je rekonstrukce dvou významných samostatných výstav, které se konaly ještě za života umělkyně - jejich součástí je i klíčový soubor prací s názvem Siluetas. Součástí výstavy jsou i filmy natočené osmičkovou kamerou, fotografie, diapozitivy, kresby, tisky, objekty a sochy. Výstava se zaměřuje na neuvěřitelnou sílu imaginace umělkyně, stejně jako na její kritický potenciál, postoj k feminismu a její význam pro land art.

Kurátorkou výstavy je Stephanie Rosenthal, šéfkurátorka Hayward Gallery v Londýně, pro kterou vytvořila důležité kolektivní výstavy (např. Walking in my Mind, Art of Change: New Directions in China) stejně jako přehlídky tvorby mnoha umělců, od Robina Rhoda přes Pipilotti Rist až po Dayanitu Singh.

Výstava potrvá do 4. ledna.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...