Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Úspěch Zprávy režiséra Bebjaka. Film o útěku z Osvětimi bude promítat Wiesenthalovo centrum v USA

Snímek Zpráva (2021). Režie: Petr Bebjak. foto: FALCON

Premiéra filmu Zpráva, který vypráví o útěku z Osvětimi, se kvůli pandemii odkládá na zatím blíže neurčený termín letos na jaře. Tvůrci plánovali koprodukční snímek Petra Bebjaka uvést 28. ledna u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu, který se připomíná o den dříve.
  17:00

Film Zpráva se ale bude 27. ledna, v den osvobození největšího nacistického koncentračního tábora v Osvětimi, promítat v USA prostřednictvím mezinárodní židovské organizace pro lidská práva Centrum Simona Wiesenthala se sídlem v Los Angeles.

Po promítání bude následovat on-line debata s režisérem Bebjakem a představitelem hlavní role Noelem Czuczorem moderovaná držitelem Oscara Richardem Trankem.

Snímek Zpráva (2021). Režie: Petr Bebjak.
Snímek Zpráva (2021). Režie: Petr Bebjak.

Slovensko-česko-německý snímek Zpráva, aktuálně slovenský kandidát na Oscara, byl nedávno také vybrán mezi distribuční tituly renomované americké společnosti Samuel Goldwyn Films. Ta vedle Bebjakovy Zprávy zakoupila z čistě evropských snímků práva ještě na nedávného vítěze Evropské filmové ceny, dánský film Chlast režiséra Thomase Vinterberga. Vyhlášení nominací Americké filmové akademie v kategorii nejlepší mezinárodní film, při níž se bude hlasovat o Zprávě, bude 9. února.

Dobrodružný filmový příběh útěku mladých židovských vězňů Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby z přísně střeženého koncentračního tábora Osvětim zachycuje skutečné události. Dvěma mladíky následně sepsaná detailní zpráva o fungování továrny na smrt se v červnu 1944 dostala i do rukou W. Churchilla a F. D. Roosevelta, po válce byla využita v norimberském procesu. Podle odborníků šlo o jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie. S Rudolfem Vrbou, jedním z hlavních hrdinů příběhu Zprávy, byl v kontaktu i režisér Steven Spielberg, když připravoval slavný snímek Schindlerův seznam.

Po boku hlavních hereckých představitelů Noela Czuczora a Petra Ondrejičky ze Slovenska se v roli spoluvězně představí český herec Jan Nedbal, aktuálně známý z minisérií Božena a Herec, v menší roli se objeví Ondřej Malý. Z Čech je také architekt snímku Petr Synek. Kameramanem snímku Zpráva je Martin Žiaran a kostýmní výtvarnicí Katarína Štrbová Bieliková.

Režisér Zprávy Petr Bebjak si za svůj film Čára o pašování cigaret přes slovensko-ukrajinskou hranici a natočený v české koprodukci odnesl z festivalu Karlovy Vary cenu za režii. Jeho třídílná minisérie Herec je aktuálně nominovaná na Cenu filmové kritiky i Českého lva.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...