Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V Berlíně začal za přísných hygienických podmínek festival Berlinale

Německý filmový festival Berlinale. foto: Reuters

BERLINALE - Po podivné březnové digitální části berlínského filmového festivalu Berlinale, která se odehrála bez návštěvníků, se fanoušci kinematografie konečně dočkali skutečného promítání. V německé metropoli ve čtvrtek začíná letní speciál, který umělecký šéf Berlinale Carlo Chatrian osobně považuje za ten skutečný festival.
  11:00

Pandemie nemoci covid-19 ale ani nyní neumožnila bezstarostné filmové veselí; bez testů a dodržování hygienických pravidel se diváci pobavit zkrátka nemohou. I přes změny vynucené koronavirem není letní termín pro festival žádnou novinkou, tento měsíc se v roce 1951 konal hned první ročník Berlinale.

Letošní březnová soutěžní část byla vyhrazena pro zástupce filmového průmyslu, kteří se museli spokojit s digitální formou. Veřejnost čekala do dneška. Speciální edice potrvá do 20. června a promítat se bude v 16 letních kinech.

„Tohle je pro mě ten opravdový festival. To, když se filmy setkají s publikem a společně reagují, je pro mě ta nejdůležitější část festivalu,“ řekl Chatrian v rozhovoru s berlínským listem B.Z.

Spokojená je i šéfka Berlinale Mariette Rissenbeeková, která nicméně uznává, že k normálu má nynější podoba filmového svátku ještě daleko. „S omezeným počtem návštěvníků to bude samozřejmě trochu jiná událost, pozvat můžeme jen část publika, zároveň jsme ale nadšeni z toho, jaký zájem návštěvníci mají,“ řekla dnes Rissenbeeková rozhlasové stanici inforadio.

Zájem o lístky je mimořádný, což vedlo k přetížení prodejních on-line portálů. Vstupenky prodávají jednotlivá letní kina především přes internet, prodej přímo na místě je spíše výjimečný. Spoléhat na něj proto pořadatelé nedoporučují. Lístků, které stojí deset až 15 euro, je navíc omezené množství - zhruba 60.000. To je méně než pětina vstupenek, které Berlinale prodalo v roce 2020, tedy ještě před plným vypuknutím pandemie v Evropě.

Zahajovacím snímkem se stal Mauritánec: Deník z Guantánama režiséra Kevina Macdonalda. Jako promítací místo bylo zvoleno letní kino na Muzejním ostrově v kulturním srdci německého hlavního města. Toto promítací kino vzniklo před Starou národní galerií jen u příležitosti letního Berlinale.

„Dnes oslavujeme nové léto,“ řekl Chatrian před promítáním. Zatímco zima se podle něj zdála bezvýchodná a domovy byly synonymem lockdownu, nyní se situace mění. S optimistickým projevem vystoupila i Rissenbeeková. „Je úžasné, že si můžeme dnes večer společně užít tuto kulturní událost,“ řekla. Poznamenala také, že rozmanitost festivalu se zrcadlí v Berlíně. „A nebo je to naopak, rozmanitost Berlína se zrcadlí ve festivalu,“ dodala.

Bezstarostnost festivalu ale omezují hygienická opatření. Nezbytný je negativní test na koronavirus, který nesmí být starší 24 hodin. Uznávány jsou PCR a antigenní rozbory, nikoli samotesty. Bez testu mohou film zhlédnout jen ti, kteří jsou nejméně 28 dní plně očkovaní, nebo covid-19 v posledním půlroce prodělali. Nutné jsou také roušky, které návštěvníci mohou sejmout až na svém přiděleném místě k sezení.

V nabídce zhruba 130 filmů, které mohou návštěvníci zhlédnout, jsou i dva snímky s českou stopou. Tím prvním je rumunský film Smolný pich aneb Pitomý porno režiséra Radua Judeho, který soutěžní část Berlinale v březnu vyhrál. Na jeho vzniku se spolu s rumunskou, lucemburskou a chorvatskou produkcí podílela česká firma endorfilm. 

České zastoupení má i politický thriller německého režiséra Christiana Schwochowa nazvaný Je suis Karl. Film koprodukovala na české straně společnost Negativ a jednu z hlavních rolí ztvárnila česká herečka Anna Fialová, menší role se ujala Elizaveta Maximová, herečka ruského původu, která od dětství žije v Česku. Hudbu ke snímku složil Tomáš Dvořák známý pod uměleckým jménem Floex.

Nedílnou součástí festivalu, která zvyšuje mezi návštěvníky jeho lesk, jsou filmové hvězdy, režiséři a filmaři. Přijet do Berlína se podle zmocněnkyně německé vlády pro kulturu Moniky Grüttersové rozhodlo na 90 procent zástupců filmových štábů. „Jen na málo filmů nikdo nepřicestoval, zpravidla kvůli složitým karanténním podmínkám návratu,“ řekla Grüttersová.

„Všem lidem v celém Německu by to konečně mělo poskytnout šanci znovu objevit kouzlo kina,“ řekla Grüttersová dnes u příležitosti začátku festivalu. Dodala, že Berlinale jako první velký filmový festival zažehává oheň filmové vášně fanoušků a zároveň dodává odvahu dalším branžím. „Jako příklad ukazuje, že znovuspuštění kultury je i za pandemických okolností možné,“ dodala.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!