Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

V rádiích na výročí revoluce v 17:11 zazní Modlitba pro Martu v podání Marty Kubišové

Kultura

  18:43
PRAHA - V českých rádiích zazní 17. listopadu na výročí sametové revoluce ve stejnou chvíli - symbolicky v 17:11 - píseň Modlitba pro Martu v podání Marty Kubišové, která zazněla i na demonstraci před 30 lety v Praze. V tiskové zprávě to oznámila platforma Festival svobody, která spojuje občanské iniciativy pořádající akce k letošnímu 30. výročí revoluce.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: David Peltán, MAFRA

Modlitba pro Martu v Lucerně. Kubišová zazpívá 16. listopadu k výročí sametové revoluce

Modlitba pro Martu se nejprve stala v roce 1968 symbolem odporu proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Kubišová ji zpívala i v listopadu 1989 na demonstraci proti komunistické totalitě.

Píseň 17. listopadu zařadí ve stejnou chvíli řada veřejnoprávních i soukromých rozhlasových stanic. K 5. listopadu se k akci připojily Český rozhlas - Radiožurnál, Český rozhlas - Dvojka a všechny regionální stanice Českého rozhlasu, stanice Hitrádia, Rádio Blaník, Evropa 2, Frekvence 1, Expres FM, Rádio Color a Rádio Hey.

„Myšlenka na neformální aktivitu Festivalu svobody vznikla v hlavě jednoho ze zakladatelů platformy. Martin Voňka z o.p.s. (obecně prospěšné společnosti) Opona se nechal inspirovat skladbou Hey Jude, která zněla při zahájení Olympijských her v Londýně v jednu chvíli ze všech míst, kde lidé sledovali zahajovací ceremoniál OH. Podobně silnou písní je u nás Modlitba pro Martu z roku 1968,“ uvedli představitelé Festivalu svobody.

Prostě jsem to všechno ustála, říká legenda Marta Kubišová

Píseň s původním názvem Modlitba vznikla v roce 1968 pro televizní seriál Píseň pro Rudolfa III. Hudbu složil Jindřich Brabec a text na motivy Jana Amose Komenského napsal Petr Rada. Po vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 se píseň stala symbolem odporu proti okupantům. Záhy komunistický režim píseň zakázal a kariéra Kubišové byla na téměř 20 let přerušena. Na demonstraci 21. listopadu 1989 se ale zakazovaná zpěvačka dočkala bouřlivého přivítání, když lidem na Václavském náměstí v Praze zazpívala hymnu a právě Modlitbu pro Martu.

Letos 17. listopadu v 17:11 se také podle platformy Festival svobody rozezní zvony v kostelích ve městech i na vesnicích po celém Česku. Akce vznikla ve spolupráci s projektem Paměť národa organizace Post Bellum, Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou církví.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...