Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

V tombole Sotheby's se bude losovat o milionového Picassa

Kultura

  16:00
PAŘÍŽ - Ve středu se v tombole aukční síně Sotheby's hraje o jedno z originálních děl Pabla Picassa v odhadované hodnotě jednoho milionu dolarů (20 milionů Kč). Kubistickou malbu L'Homme au Gibus (Muž s gibusem - skládacím cylindrem) si odnese ten, kdo si v předchozích týdnech zakoupil na internetu lístek do tomboly za 100 eur. Losování tomboly se uskuteční v Paříži a dražební síň Sotheby's bude losování přenášet živě na internetu.
Výstava Pabla Picassa (ilustrační foto).

Výstava Pabla Picassa (ilustrační foto). foto: Reuters

Výtěžek tomboly půjde na záchranu historického jádra libanonského města Súr, založeného ve starověku Féničany, které je na seznamu světových památek UNESCO.

Lístky do tomboly bylo možné zakoupit online - nabídka byla v arabštině, angličtině, francouzštině a ruštině, aby dosah na potenciální kupce byl co největší. K dispozici jich bylo 50.000 kusů. Do začátku prosince se jich podařilo udat 40.000, což už několikanásobně překročilo odhadovanou hodnotu.

Picassův vnuk Olivier akci plně podpořil. "Kupte si lístek a užijte si dvojnásobnou radost," sdělil agentuře AFP muž, jehož babička Marie-Thérese Walterová byla Picassovou milenkou. "Za prvé tím pomůže opravdu zajímavému projektu, za druhé možná získá jednoho Picassa na zeď," dodal. Kubistickou malbu o rozměrech 30,5 krát 23 centimetrů, která vznikla v roce 1914, označil za mistrovské dílo v perfektním stavu odpovídajícím muzejním standardům.

Sám Picasso charitu podporoval

Přestože Olivier Picasso se nikdy nesetkal se svým dědečkem, napsal o životě velkého umělce několik knih. Vyjádřil přesvědčení, že Picasso by s předvánoční tombolou s humanitárním účelem vřele souhlasil. Olivier Picasso připomněl, že umělec se pro lidi v nouzi za svého života hodně angažoval. " V 50. letech například dostával kolem stovky žádostí denně o peníze, o pomoc nebo o dar. Bylo mi řečeno, že většině žádostí vyhověl," podotkl.

Podle sdružení, které chce zachránit Súr, je to vůbec poprvé, co jde do tomboly umělecké dílo mistra takovéhoto kalibru. Výtěžek z akce má být věnován rozvoji tradiční rukodělné práce, která by měla být příležitostí pro místní nezaměstnanou mládež a zdravotně postižené osoby. Z peněz má vzniknout také historický ústav zabývající se starověkou fénickou civilizací.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...