Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Válečný epos podle Remarqua. Netflix chystá adaptaci románu Na západní frontě klid

Kultura

  16:30
ZÁPADNÍ FRONTA - Zábavná gigant Netflix pro sebe získal práva na adaptaci slavného válečného románu Na západní frontě klid. Postavu vojáka Paula Bäumera si zahraje španělský herec Daniel Brühl (Rivalové, Hanebný pancharti). Zatím není jasné, kdy bude mít snímek plánovanou premiéru.

Španělský herec Daniel Brühl hrál ve filmu Rivalové samotného Nikiho Laudu. foto: Reuters

Projekt by měl podle prvních informací být jedním z historicky nejdražších projektů natáčených v Německu. První klapka by měla padnout již příští rok v březnu. 

Daniel Brühl ve filmu Rivalové.
Daniel Brühl ve filmu Hanebný parchanti.

Kniha Na západní frontě klid německého spisovatele Ericha Marii Remarquea vyšla poprvé v roce 1929. Je známá pro svůj velice střízlivý a kritický obraz první světové války. Remarque v ní sám bojoval jako člen pěchoty a na stránkách tedy zúročil i své zážitky. Hrdinou a vypravěčem příběhu je voják Paul Bäumer, jenž se od šikany při výcviku dostane až do pekla frontových linií. Vštípený patriotismus se rychle setká s realitou. 

Režisérem projektu je německý filmař Edward Berger. Ten se zviditelnil seriály Patrick Melrose a The Terror. Oba dva byly též adaptací knižních předloh a soudě dle reakcí kritiky dopadly na výbornou. 

Román byl již dvakrát zfilmován. Kniha měla při svém prvním vydání takový úspěch, že hollywoodská adaptace vznikla již rok po něm. Režie se ujal Lewis Milestone (Vzpoura na Bounty, Dannyho jedenáctka). Snímek dostal dva Oscary za nejlepší film roku a nejlepší režii. 

V roce 1979 televizní adaptaci zaštítil režisér Delbert Mann (Srocení orlů, Uprostřed noci). I z toho byl úspěch - snímek si odnesl Zlatý glóbus za nejlepší film.