Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Ve Valdštejnské zahradě zazní filmové melodie v podání FOK

Kultura

  16:00
Hudba z Harryho Pottera, Sedmi statečných, Pyšné princezny či filmů s Vlastou Burianem zazní 27. srpna v pražské Valdštejnské zahradě. Koncertem pod širým nebem předznamenávají Pražští symfonikové oslavy nadcházející 80. sezóny. Vstup na akci je zdarma. Navíc můžete právě teď vyhrát balíček DVD filmů s Vlastou Burianem.

Koncert filmové hudby v podání FOK zazní 27. srpna ve Valdštejnské zahradě. foto: FOK

Koncerty ve Valdštejnské jsou pro FOK již tradicí – koncertuje zde už od 50. let. "Pražští symfonikové se vracejí do Valdštejnské zahrady, kde tradičně jejich sezóny začínaly," říká dramaturg orchestru Martin Rudovský.

Open air koncert, který začíná v 17.00, nabídne návštěvníkům písničky z filmů Harry Potter, Sedm statečných, ale i hudbu z klasických českých filmů jako jsou například C. a k. polní maršálek, To neznáte Hadimršku, Ostře sledované vlaky či Obchod na korze.

Název Symfonického orchestru hl. m. Prahy končí zkratkou "FOK", která už od založení tělesa v roce 1934 vyjadřovala jeho hlavní zaměření: Film-Opera-Koncert. Filmová hudba byla v počátcích hlavním zdrojem obživy orchestru.

První hudbu k filmu natočil tehdejší "Orchestr F.O.K." k burianovskému Hrdinnému kapitánu Korkoránovi, jehož premiéra se konala 24. srpna. 1934. Pak následovaly hity jako Dívka v modrém, Hej rup!, Svět patří nám, Škola základ života, Tři vejce do skla, U pokladny stál nebo Kristián.

Soutěž o komplet DVD filmů s Vlastou Burianem

Vlasta Burian - Komplet, Zlatá kolekce.

Právě filmy s Vlastou Burianem, které jsou s FOK spjaté od jeho počátků, můžete vyhrát v naší soutěži. Kolekce Vlasta Burian KOMPLET - Zlatá kolekce 28 DVD obsahuje 31 filmů, z nichž dva jsou němé, osmadvacet zvukových a jeden střihový. Cenu věnovala do soutěže společnost Filmexport Home video.

Kolekci získá autor 15. správné odpovědi na následující soutěžní otázku:
Ke kolika českým filmům natočil Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK hudbu?
a) 100-200
b) 200-300
c) 300-400

Nápovědu najdete na http://www.fok.cz/brozura-201415/

Odpovědi posílejte na mail hedvika.petrzelkova@lidovky.cz.

Program koncertu:

VÁCLAV ZAHRADNÍK/ KAREL HAŠLER, E. F. BURIAN, JOSEF STELIBSKÝ: Po starých zámeckých schodech, Chlupatý kaktus, Praha je krásná

JAN KUČERA/JÁRA BENEŠ: C. a k. polní maršálek, To neznáte Hadimršku, Přednosta stanice

JIŘÍ ŠUST/JIŘÍ TEML: Ostře sledované vlaky

ZDENĚK LIŠKA/JIŘÍ TEML: Obchod na korze

ELMER BERNSTEIN: Sedm statečných

JOSEF SUK: V nový život

ANTONÍN DVOŘÁK: Karneval

DALIBOR C. VAČKÁŘ: Pyšná princezna

JIŘÍ BAŽANT / JIŘÍ MALÁSEK: Den je krásný

JIŘÍ SUCHÝ / JIŘÍ ŠLITR: Babetta

JOHN WILLIAMS: Harry Potter (Hedwig´s Theme)

V 80. sezóně FOK nezazní filmová hudba jen ve Valdštejnské zahradě. Objeví se i mezi abonentními koncerty, a to 7. a 8. ledna ve Smetanově síni Obecního domu.

/ Pozn. red. Soutěž o komplet DVD potrvá do úterý 26. 8. do 18.00. Pokud se nesejde dostatečný počet odpovědí, získá výhru autor první správné odpovědi./

Autor:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...