Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

VIDEO: Modlitba pro Martu i s dětským sborem. Kubišová pro film Havel nazpívala slavnou píseň znovu

Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák foto: BONTONFILM

„Ať mír dál zůstává s touto krajinou. Zloba, závist, zášt, strach a svár, ty ať pominou, ať už pominou,“ zpívá Marta Kubišová v legendární písničce symbolizující protest proti okupaci. Zpěvačka ji více než padesát let po vzniku nazpívala znovu pro film Havel režiséra Slávka Horáka. Havel zamíří do českých kin 16. července.
  12:00

Píseň Modlitba pro Martu z roku 1968 se stala symbolem odporu českého národa proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do komunistického Československa. Původně ale vznikla pro písňový seriál Píseň pro Rudolfa III..V rádiu i televizi bylo pochopitelně zakázáno její vysílání.

Novou verzi písně se tvůrci rozhodli věnovat Olze Havlové ku příležitosti jejích narozenin. Havlová se narodila 11. července 1933.

Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák
Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák

„Olga Havlová je pro náš film i pro mě osobně tak zásadní, jako sám Havel. Pokud se já osobně dívám na Havla jako na legendu a ikonu, pak se tahle ikona skládá ze dvou části, z Václava Havla a z Olgy Havlové,“ říká režisér filmu Slávek Horák.

Olgu Havlovou ve filmu ztvárnila herečka Anna Geislerová. „Byla to pro mě výjimečná role. A taky je těžké hrát člověka, kterého si vážíte. Olga je obrazem ženy, ke které člověk opravdu cítí obrovskou úctu, a pak najednou stojíte před kamerou v županu s cigárkem v ruce a stáváte se jejím odleskem. Měla jsem z toho trochu husí kůži,“ prohlásila. 

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...