130 let

Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák | foto: BONTONFILM

VIDEO: Modlitba pro Martu i s dětským sborem. Kubišová pro film Havel nazpívala slavnou píseň znovu

Kultura
  •   12:00
„Ať mír dál zůstává s touto krajinou. Zloba, závist, zášt, strach a svár, ty ať pominou, ať už pominou,“ zpívá Marta Kubišová v legendární písničce symbolizující protest proti okupaci. Zpěvačka ji více než padesát let po vzniku nazpívala znovu pro film Havel režiséra Slávka Horáka. Havel zamíří do českých kin 16. července.

Píseň Modlitba pro Martu z roku 1968 se stala symbolem odporu českého národa proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do komunistického Československa. Původně ale vznikla pro písňový seriál Píseň pro Rudolfa III..V rádiu i televizi bylo pochopitelně zakázáno její vysílání.

Novou verzi písně se tvůrci rozhodli věnovat Olze Havlové ku příležitosti jejích narozenin. Havlová se narodila 11. července 1933.

Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák
Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák

„Olga Havlová je pro náš film i pro mě osobně tak zásadní, jako sám Havel. Pokud se já osobně dívám na Havla jako na legendu a ikonu, pak se tahle ikona skládá ze dvou části, z Václava Havla a z Olgy Havlové,“ říká režisér filmu Slávek Horák.

Olgu Havlovou ve filmu ztvárnila herečka Anna Geislerová. „Byla to pro mě výjimečná role. A taky je těžké hrát člověka, kterého si vážíte. Olga je obrazem ženy, ke které člověk opravdu cítí obrovskou úctu, a pak najednou stojíte před kamerou v županu s cigárkem v ruce a stáváte se jejím odleskem. Měla jsem z toho trochu husí kůži,“ prohlásila. 

Autor: Jaroslav Totušek