Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Vila Tugendhat zve filmové fanoušky. Hvězdně obsazený Skleněný pokoj je za dveřmi

Kultura

  18:00
BRNO - Film podle slavného románu britského spisovatele Simona Mawera, inspirovaného dramatickými událostmi 20. století i zrodem ikonického architektonického skvostu – brněnské vily Tugendhat, režíruje Julius Ševčík. V hlavních rolích se objeví řada zahraničních i domácích hvězd jako Carice van Houtenová, Hanna Alströmová nebo Claes Bang, Karel Roden a Karel Dobrý. Snímek má českou premiéru naplánovanou ne 14. března.

Herečka Alexandra Borbély. Snímek Skleněný pokoj (2019). Režie: Július Ševčík. foto: Bioscop

Film na motivy této knihy vypráví o lidech, jejichž životy, lásku a přátelství poznamenaly dramatické události 20. století. Osudy Liesel a Viktora Landauerových, jejich přátel, zaměstnanců i mimořádného architekta Von Abta. Vše dohromady spojuje magická vila Tugendhat, která je stavbou tak spletitou a komplikovanou, jaké jsou osudy lidí žijících v ní.

Herečky Hanna Alströmová a Carice van Houtenová. Snímek Skleněný pokoj (2019)....
Herec Claes Bang. Snímek Skleněný pokoj (2019). Režie: Július Ševčík.

Milionový film v dobrých rukách

Brněnská vila Tugendhat. Trn, který se změnil v klenot

Snímek měl udávaný rozpočet 80 milionů korun. Při této cenovce je jasné, že jsou pod ním podepsaní zruční spolupracovníci. Polský střihač Jaroslaw Kaminski. Ten je podepsaný pod filmy Ida, Den žen nebo Studená válka. Poslední jmenovaný, snímek režiséra Pawela Pawlikovského, měl letos i oscarové ambice.

Hudbu ke Skleněnému pokoji složil španělský skladatel Javier Navarrete. Ten je autorem soundtracků například k filmům Trhlina, Světlušky v zahradě a hlavně k opusu režiséra Guillerma del Tora, magickému Faunovu labyrintu.

Do režisérského křesla usedl Julius Ševčík, který na sebe v roce 2016 upozornil historickým dramatem Masaryk. Ten si na předávání Českých lvů odnesl neuvěřitelných 12 sošek. Laťku si Ševčík nasadil každopádně velmi vysoko.

Známé tváře ve známé vile

Na filmu je mimořádné i mezinárodní herecké obsazení. Jednu z hlavních rolí Hany ztvárnila nizozemská herečka Carice van Houtenová, kterou diváci znají především jako rudou kněžku Melisandre ze seriálového hitu Hra o trůny. Objevila se také ve snímku Valkýra, kde si zahrála po boku Toma Cruise. Její kamarádku Liesel ztvárnila švédská herečka Hanna Alströmová, která si střihla roli princezny ve filmové sérii Kingsman.

Roli Káti vytvoří slovenská rodačka Alexandra Borbélyová, oceněná Evropskou filmovou cenou pro nejlepší herečku roku 2017 za roli ve filmu O těle a duši, který zvítězil na Berlinale. Dánský herec Claes Bang, filmový Viktor Landauer, je držitelem Evropské filmové ceny 2017 pro nejlepšího herce za film Čtverec, který získal Zlatou palmu na MFF v Cannes, jeho nejnovější rolí je úloha ve filmové adaptaci světového bestselleru Davida Lagercrantze Dívka v pavoučí síti.

Z českých herců nelze nejmenovat Karla Rodena, který se zhostil role architekta von Abta. Doplní ho například Karel Dobrý, Martin Hofmann, Jana Plodková nebo Zuzana Fialová.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!